Szerző: Ady Krisztián

2007. január 9. 14:25

A HTCC felvásárolja az Invitelt

A Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC), hazánk legnagyobb alternatív telekommunikációs vállalatait (Hungarotel, Pantel) birtokló távközlési szolgáltatója bejelentette, hogy felvásárolja a második legnagyobb vezetékes szolgáltatót, az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt-t. A megállapodás értelmében a hitelállomány átvállalásával együtt a HTCC 470 millió eurót fizet a Matel NV-ért, ezáltal közvetett úton az Invitel részvényeinek 99,98%-át szerzi meg.

[HWSW] A Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC), hazánk legnagyobb alternatív telekommunikációs vállalatait (Hungarotel, Pantel) birtokló távközlési szolgáltatója bejelentette, hogy felvásárolja a második legnagyobb vezetékes szolgáltatót, az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt-t. A megállapodás értelmében a hitelállomány átvállalásával együtt a HTCC 470 millió eurót fizet a Matel NV-ért, ezáltal közvetett úton az Invitel részvényeinek 99,98%-át szerzi meg.

2007 első félévében

Az ellenérték készpénzben teljesítendő, ez egyrészt új hitelfelvételből, másrészt az Invitel jelenlegi vezetősége egyes tagjai részére -- az Invitelben birtokolt részvényeik egy részének ellenértékeként -- kibocsátott, legfeljebb 1,1 millió darab új HTCC részvényből (mely a HTCC teljesen higított részvénytőkéje közel 6,2 százalékának felel meg) áll össze. Az ügylet a szokásos zárási feltételek -- ide tartozik a magyar és a román hatóságok engedélye -- függvényében jön létre, és a zárásra várhatóan 2007 első felében kerül sor.

"Ez az ügylet a Magyar Telekom két legerősebb versenytársa erőinek egyesítéséről szól. Ezáltal az egyesített vállalkozás számára lehetővé válik, hogy méltó részesedést szerezzen mind a magyar, mind a közép-kelet-európai távközlési piacokon" -- mondta Torben V. Holm, a HTCC elnök-vezérigazgatója. "Arra számítunk, hogy sikerül gyorsan kiaknáznunk a közös működés minden előnyét, és az egyesülés eredményeképpen jobb termék- és szolgáltatáskínálattal tudjuk megkeresni az ügyfeleinket, akik hamarosan élvezni is fogják kibővített tevékenységünk előnyeit. Várakozással tekintünk a HTCC történetének ezen új fejezete elé" -- tette hozzá.

A HTCC és az Invitel erőinek egyesítését követően a közös vállalkozás kedvezőbb helyzetből irányíthatja a működési hatékonyság javítását célzó munkát és fejlettebb termék- és megoldáskínálatot nyújthat lakossági és üzleti előfizetőinek. A távközlési piac nyitását követően megjelent, a szerves növekedést elősegítő lehetőségeket tovább erősítheti az olyan új szolgáltatások gyorsított ütemű országos kiépítése, mint amilyen a szélessávú internet, a IP-alapú hangátvitel, vagy a televízióadások továbbítását is tartalmazó úgynevezett "triple play" szolgáltatások. Az új, közös szolgáltató országos piaci részesedése várhatóan megközelíti a 20 százalékot és a kijelölt 54 magyarországi szolgáltatási körzet közül 14-ben meghatározó szolgáltatóként fog működni.

A HTCC azzal számol, hogy a működési költségeken éves szinten 14 millió eurót takaríthat meg és további megtakarításokra számíthat a beruházások terén is. A működési költség-megtakarítások a közös hálózat-üzemeltetés optimalizálásából, a bővített termékkínálat valamint az értékesítési, marketing és disztribúciós tevékenységek egységesítéséből, továbbá a műszaki, informatikai és ügyféltámogató funkciók áramvonalasításából erednek. A vállalat-integráció folyamata a várakozások alapján akár 12 hónapot is igénybe vehet, a szinergiás célok többségét az ügylet létrejöttét követő két éven belül valósíthatja meg a Társaság.

Régi-új vezér

A bővített csoport vállalatvezetése mindkét szervezet erősségeire építeni kíván, a társaság vezérigazgatói székét Martin Lea, az Invitel vezérigazgatója foglalja el. Torben V. Holm a szerződése értelmében és az ügylet kapcsán várhatóan lemond a HTCC vezérigazgatói posztjáról. Távozását megelőzően Holm segíteni fog a két vállalkozás egyesítésének korai, kritikus fázisában az ügyletből származó lehetséges, ésszerű szinergiás előnyök kiaknázása terén.

A pénzügyi vezérigazgató pozícióját hosszabb távon az Invitel szakembere, Robert Bowker tölti majd be, a HTCC Igazgatóságának döntése szerint ideiglenes jelleggel Steven Fast marad a pénzügyi vezérigazgató-helyettes egészen az Invitel eladásának befejeztéig. A 46 éves Steven Fast azt követően vette át a vállalat pénzügyeit, hogy Bill McGann, a HTCC jelenlegi pénzügyi vezérigazgatója 2006 végével lemondott.

HTCC

A HTCC-nek három leányvállalata van hazánkban, a Hungarotel, a PanTel és a PanTel Technocom. A Hungarotel az ország 54 koncessziós területéből ötben biztosít helyi hozzáférést a telefon-, ISDN, internet és egyéb távközlési szolgáltatásokhoz. A PanTel Magyarország meghatározó alternatív távközlési szolgáltatója, melynek országos száloptikai gerinchálózata hét szomszédos országban csatlakozik kihelyezett operatív egységekhez. A PanTel Technocom különleges távközlési megoldás szállító, amely -- egyebek mellett -- a közép-kelet-európai régió legnagyobb olajipari társaságának, a MOL-nak is szolgáltat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról