:

Szerző: Ady Krisztián

2007. január 8. 09:35

CES: Nokia újdonságok Las Vegasból

Számtalan újdonsággal készült a mától nyíló Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításra és vásárra, a Consumer Electronics Show (CES) rendezvényre a legnagyobb mobiltelefongyártó, a Nokia is: több Bluetooth fülhallgató mellett bemutatta új multimédiás számítógépeit, illetve az N800 Internet Tablet tenyérgépet, mely a nagysikerű N770 készüléket követi a sorban.

[HWSW] Számtalan újdonsággal készült a mától nyíló Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításra és vásárra, a Consumer Electronics Show (CES) rendezvényre a legnagyobb mobiltelefongyártó, a Nokia is: több Bluetooth fülhallgató mellett bemutatta új "multimédiás számítógépeit", illetve az N800 Internet Tablet tenyérgépet, mely a nagysikerű N770 készüléket követi a sorban.

Nokia N93i

A Nokia manapság már egyszerűen multimédiás számítógépeknek hívja Series felületű okostelefonjait, s erre lassan minden alapja meg is van, ezekkel a telefonokkal korábban elképzelhetetlen feladatokat is végrehajthatunk számítógép használata nélkül. Nem csak fejlettebb üzleti funkciókkal, hanem például videovágási képességgel is rendelkeznek ezek a készülékek. A legújabb jövevény, a Nokia N93i is főként a képre koncentrál, az okostelefon egyben kamkorderként is üzemel.

Az N93i 3,2 megapixeles kamerájával MPEG-4 tömörítésű, 30 kép/másodperces sebességű videoanyagok is készíthetők sztereó hanggal és digitális képstabilizálással kiegészítve. A harmadik generációs hálózatokat is támogató telefonnal készített videókat azonnal meg is oszthatjuk az internet, illetve a most indult, a készülék által is támogatott Vox video- és fényképmegosztó szolgáltatás segítségével. A 3,2 megapixeles felbontást állóképek esetén használhatjuk ki maradéktalanul, a nagy felbontású képérzékelőt 3x-os optikai nagyításra képes, autofókuszos Carl Zeiss optika egészíti ki.

A Nokia új készülékéhez 1 gigabájtos miniSD memóriakártyát mellékelnek, melyen 45 percnyi video, vagy 1250 darab nagyfelbontású fotó rögzíthető. Az N93i-t 2,4 hüvelykes kijelzővel látták el, a videókat azonban nem csak ezen, vagy a tévékimeneten, hanem a Wi-Fi hálózati csatlakozáson keresztül uPnP kompatibilis kivetítőn is megtekinthetjük. Az N93i 2007 első negyedévétól lesz kapható körülbelül 600 eurós áron.

Nokia N93i

Nokia N800 Internet Tablet

A CES-en látott napvilágot az N770 internetező tenyérgép utódja, az N800 is. A Nokia N800 elődjéhez hasonlóan nem tartalmaz mobiltelefon funkciókat, de ezt a termékcsaládot is elsősorban a mobil internetezésre hegyezték ki. Az N770 felfrissített változata gyorsabb, Wi-Fi és Bluetooth kapcsolaton keresztül képes internethez, vagy mobilkészülékhez csatlakozni, és webkamerával is ellátták. A készülék új külsővel próbált több rajongót szerezni ennek a termékcsaládnak.

A Nokia N800-ra Skype klienst is telepített a Nokia, így ha mobiltelefonálni nem is, VoIP alapokon kommunikálni mindenképpen lehet a segítségével. A Nokia N80 Internet Tablet továbbra is linux-alapú operációs rendszerrel büszkélkedhet, a készülékhez a 2005-től elérhető nyílt forrású Maemo fejlesztőkörnyezettel lehet alkalmazásokat készíteni. Az N800 máris elérhető Európa egyes részein és az Egyesült Államokban 400 dollár körüli áron.

Nokia N800 Internet Tablet

Nokia N76

A képre kihegyezett Nokia N93i mellett a zenekedvelőknek is kedveskedik a legnagyobb mobilgyártó: a N76 "multimédiás számítógép" zenekezelő gombjaival egyszerűbb a zenelejátszó alkalmazás kezelése. Az akár 2 gigabájtos memóriakártyán is tárolható zeneszámokat kedvenc fülesünkkel is meghallgathatjuk, hiszen a telefonon 3,5 jack-csatlakozót is elhelyezett a Nokia.

Nokia N76

A nagy méretű, 2,4"-os kijelzőn a 2 megapixeles kamerával készített képek is megtekinthetők a Nokia saját, minitérképpel támogatott, teljes weboldalak lerendelésére alkalmas webböngészőjének képe mellett. A Series 60 3rd Edition operációs rendszert futtató okostelefon 2007 első negyedévétől lesz megvásárolható nettó 390 euró körüli áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.