:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 29. 10:18

Elhagyja a Creative-ot és saját útját járja a 3Dlabs

Újra saját útját járná a 3Dlabs, a hírek szerint a grafikus chipjeiről elhíresült, ma már mobil médiaprocesszorokat fejlesztő cég kiválik a tulajdonos Creative Labsból és ismét önálló vállalatként folytatja működését. A Creative állítólag már rábólintott az ügyletre és jövő áprilisban ismét önállóvá válik a 3Dlabs, immár 3Dlabs Semiconductor néven.

[HWSW] Újra saját útját járná a 3Dlabs, a hírek szerint a grafikus chipjeiről elhíresült, ma már mobil médiaprocesszorokat fejlesztő cég kiválik a tulajdonos Creative Labsból és ismét önálló vállalatként folytatja működését. A Creative állítólag már rábólintott az ügyletre és jövő áprilisban ismét önállóvá válik a 3Dlabs, immár 3Dlabs Semiconductor néven.

Kis kitérő után újra szabadon

Az egykor a videokártya-piacon is aktív Creative Labs 2002-ben vásárolta fel az 1994-ben alapított, professzionális grafikus chipjeivel is videokártyáival komoly nevet szerző 3Dlabsot. A Creative eredeti tervei szerint a 3Dlabs továbbra is a professzionális szegmensre koncentrált volna, de a vállalat által fejlesztett chipeket a fogyasztói piacon is használni szerették volna. Ebből a tervből végül csak annyi valósult meg, hogy a Creative kínálatában megjelent egy 3Dlabs VP500SE chipes videokártya, a Graphics Blaster Picture Perfect.

A terméket a Creative elsősorban a digitális fotózással hobbiszinten foglalkozó felhasználóknak szánta, a Graphics Blaster Picture Perfect erőssége a kiváló képminőségen túl a fotómanipuláció hardveres gyorsításában rejlett. A Creative a termékhez kifejezetten a grafikus processzorra optimalizált alkalmazásokat csomagolt, azonban így sem tudta felkelteni a vevők érdeklődését, valószínűleg az igen gyatra 3D-gyorsítási sebesség miatt. Nem sokkal később a Creative teljes egészében kiszállt a videokártya-piacról.

Mobilban utaznak

A 3Dlabs aztán idén tavasszal azt közölte, hogy elhagyja egykori vadászterületét, a professzionális videochipek piacát és a jövőben a mobil eszközök számára kíván megoldásokat fejleszteni. A cég szerint a multimédiás és 3D alkalmazások futtatására képes hordozható eszközökben, például tenyérgépekben és okostelefonokban sokkal nagyobb a piaci potenciál, mint a professzionális munkaállomásokban. A vállalat nemrég kezdte meg első mobil terméke, a DMS-02 nevű lapka próbagyártását.

A többmagos multimédiás lapkát hordozható médialajátszókba, navigációs eszközökbe, illetve csúcskategóriás mobiltelefonokba szánja a 3Dlabs. A képek, videók és hangok kezelésére is képes, de akár játékok futtatására is elegendő 3D teljesítménnyel is rendelkező chip többek között hardveres gyorsítást kínál nagyfelbontású (720p) H.264 videók lejátszására, amivel egyedülálló a mobil grafikus vezérlők között. A fejlesztőkészlet jelenleg Linuxot támogat de később Windows CE-s verzió is várható.

Egyelőre nem tudni, milyen eszközökben tűnhet fel a 3Dlabs első mobil multimédiás chipje, a Creative egy termékében mindenképpen használni fogja, azonban hogy ez milyen berendezés lesz, arról egyelőre mélyen hallgatnak a felek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.