Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 27. 16:34

Linuxot használnak a francia honatyák

Windowsról Linuxra cserélik le a francia parlament tagjai által használt munkaállomások operációs rendszerét, miután az Atos Origin által lefolytatott vizsgálat eredménye azt mutatta, a képviselők munkájukat el tudják végezni nyílt forrású szoftverek használatával. A lépéstől jelentős költség-megtakarítást várnak.

[HWSW] Windowsról Linuxra cserélik le a francia parlament tagjai által használt munkaállomások operációs rendszerét, miután az Atos Origin által lefolytatott vizsgálat eredménye azt mutatta, a képviselők munkájukat el tudják végezni nyílt forrású szoftverek használatával. A lépéstől jelentős költség-megtakarítást várnak.

Egyelőre nem tudni, hogy a Francia Nemzetgyűlés PC-ire milyen Linux-disztribúció kerül, az azonban biztos hogy irodai szoftvernek OpenOffice.orgot, webböngészőként pedig Firefoxot használnak a képviselők és levelezni is egy nyílt forrású kliens segítségével fognak. A projekt keretében több mint 1100 számítógépen cserélik le a Windowst és a Microsoft Office-t.

A francia közhivatalokban már számos helyen, például a Mezőgazdasági Minisztériumban és a csendőrségnél is használnak nyílt forrású szoftvereket, előbbi helyen egyes szerverek futtatnak Linuxot, utóbbi helyen OpenOffice.orgot és Firefoxot telepítettek, de a parlamenti gépek lesznek az első intéményi PC-k az országban, amelyeken együtt bevezetik a nyílt forrású operációs rendszert és alkalmazásokat. A projekt a tervek szerint jövő nyáron zárul le, így a 2007 közepén esedékes választáson a parlamentbe kerülő képviselők próbálhatják ki elsőként éles körülmények között az új rendszert.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról