Szerző: Bodnár Ádám

2000. június 24. 16:54

VIA E-BIOS technológia

HIRDETÉS

A VIA néhány meg nem nevezett alaplapgyártóval közösen dolgozik az E-BIOS nevű projekten, ami valószínűleg forradalmasítani fogja az internet-képes kézieszközök piacát. A technológia segítségével a jövő számítógépei operációs rendszer nélkül képesekmajd webböngésző és alapvető internetes alkalmazások futtatására.

Az elképzelés lényege egy alaplapra integrált 4 Mbit kapacitású flash memória, amely a webböngészőt és az internet használatához szükséges szoftveres felületet valamint TCP/IP interfészt tartalmazza (valamint a szokásos BIOS funkciókat látja el).

Valószínűsített elvi működés: a számítógép indítása során a memóriában létrehozott ramdisk-re kitömöríti a flash memória tartalmát, így a TCP/IP interfészt, a webböngészőt és más alkalmazásokat. Ezzel megtakarítható a drága és viszonylag magas fogyasztású merevlemezek használata.

Mindezek mellett természtesen valószínűsíthető, hogy a VIA terveiben a Cyrix III processzor használata szerepel. Könnyen elképzelhető, hogy előbb-utóbb a Cyrix III átalakul a kézi kommunikációs eszközök afféle beágyazott processzorává, márpedig ilyen funkciók ellátására tökéletesen alkalmasnak tűnik, extrém alacsony ára külön előnyt jelent. Már csak az a kérdés, az Intel és a Transmeta mit szól majd ehhez...

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 06:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.