Szerző: Ady Krisztián

2006. november 9. 15:08

Bezárták a másolt játékokkal kereskedő Konzolvilágot

A Vám- és Pénzügyőrség az ASVA információi alapján eljárást indított a Konzolvilág elnevezésű, elsősorban videojáték-szoftvereket és konzolokat árusító vállalkozás ellen, amely illegálisan kínálta játékkonzolok átalakítását is. Az akció során többek között számítógépeket, PlayStation 2 konzolokat, és azok módosítására alkalmas lapkákat is lefoglaltak. A rajtaütés következtében az üzletet egy időre bezárták.

[HWSW] A Vám- és Pénzügyőrség az ASVA információi alapján eljárást indított a Konzolvilág elnevezésű, elsősorban videojáték-szoftvereket és konzolokat árusító vállalkozás ellen, amely illegálisan kínálta játékkonzolok átalakítását is. Az akció során többek között számítógépeket, PlayStation 2 konzolokat, és azok módosítására alkalmas lapkákat is lefoglaltak. A rajtaütés következtében az üzletet egy időre bezárták.

Másolt DVD-k

A Konzolvilág budapesti üzletében, illetve honlapján keresztül játékkonzolok és szoftverek kereskedelmével, illetve szervizelésével foglalkozik. A vállalkozás az interneten és a hetilapokban hirdette termékeit, szolgáltatásait, de az üzletben illegális, hamis DVD-lemezeket is lehetett kapni. A rajtaütés eredményeként a pénzügyőrség a boltot bezárta, a tulajdonosok ellen pedig büntetőeljárást indított.

A játékkonzolok éves piaca Magyarországon négymilliárd forint körülire tehető, becslések szerint három-négyszázezer gép található a magyar háztartásokban. A viszonylag nagy piac ellenére a becslések szerint Magyarországon a játékszoftverek 60-70 százaléka hamisítvány. Mivel a készülékeket a gyártók védelemel látják el, mely visszautasítja a másolt játékok futtatását, a konzolok módosítására is szükség van. Elsősorban ez az a tevékenység, amely hatalmas károkat okoz az iparágnak.

Xbox 360 védelem
Ehhez a lapkához már nem lehet hozzáférni

Óvszer

A konzolok gyártói különböző lépésekkel próbálják elejét venni az ilyen "biztonsági réseknek", bár a PlayStation Portable hordozható konzol védelme alapvetően a speciális optikai lemezben rejlett, ez sem volt elegendő a másolt játékok futásának megakadályozásához. Máig a legkomolyabb védelemmel az Xbox 360 konzol rendelkezik, melyet az optikai meghajtó belső programjának, firmware-jének módosításával sikerült alkalmassá tenni a másolatok futtatására, az utóbbi időben piacra került változatokban azonban már ezt a gyengeséget is kiiktatta a redmondi óriás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról