Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 31. 08:52

Francia kézben az American Power Conversion

Az elektronikus berendezéseket gyártó francia Schneider Electric hétfőn bejelentette, hogy egy 6,1 milliárd dolláros készpénzes tranzakció keretében felvásárolja az American Power Conversiont, a szünetmentes áramforrások első számú szállítóját.

[HWSW] Az elektronikus berendezéseket gyártó francia Schneider Electric hétfőn bejelentette, hogy egy 6,1 milliárd dolláros készpénzes tranzakció keretében felvásárolja az American Power Conversiont, a szünetmentes áramforrások első számú szállítóját.

A Scheider 31 dollárt ígér az APC minden részvényéért, ami a pénteki záróárhoz képest 30 százalékos prémiumot jelent, tegnap azonban a bejelentés nyomán az APC papírjai látványosan drágultak és 30 dollár fölött zártak. A Scheider befektetői ugyanakkor nem voltak elragadtatva az ötlettől, a francia cég részvényei a bejelentést követően 6,8 százalékkal estek a tőzsdén. Az APC igazgatótanácsa már rábólintott az ügyletre, a cég részvényesei azonban még nem mondtak áment. Amennyiben a szükséges jóváhagyások megérkeznek, az ügylet 2007 első negyedévében zárulhat le.

A Scheider tervei szerint az APC termékeket a saját MGE UPS termékvonalába illeszti be, ezzel piacvezetővé válik a területen. Érdekesség, hogy az MGE szintén felvásárlás révén került a Schneider birtokába, az a tranzakció 2003-ban zajlott. A Scheider várakozásai szerint az APC-vel megerősített MGE 2009-ben 4,1 és 4,3 milliárd dollár közötti bevételt érhet el, ami a 2006-ra tervezett 3,1 milliárdhoz képest évi 10 százalékos átlagos növekedést jelent. Az EBIDTA a 2006-ra várt 300 millió dollárról 700-800 millióra nőhet.

A francia cég nem titkolt célja, hogy megerősítse jelenlétét az amerikai piacon. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, az időzítés meglehetősen szerencsétlen, ugyanis éppen a múlt héten derült ki, hogy az amerikai gazdaság növekedési kilátásai nem olyan rózsásak. Szakértők emellett rámutatnak, hogy a 6,1 milliárdos vételár -- amelyet a Scheider hitelből, kötvénykibocsátásból és tőkeemelésből fedez -- túl magas lehet, és ahhoz, hogy megfelelően megtérüljön, a Scheidernek kezdenie kell valamit az APC nagy szünetmentesekkel foglalkozó üzletágával, amely a nyersanyagok áremelkedése miatt az utóbbi időben egyre gyengébb nyereséghányadot produkál.

Nagy fába vágta tehát a fejszéjét Jean-Pascal Tricoire, aki egy éve vezeti a Scheidert. A 130 országban 88 ezer dolgozót foglalkoztató, tavaly 11,5 milliárd eurós árbevételt termelő vállalat elnök-vezérigazgatója szerint az APC mindig is stratégiai felvásárlási célpontja volt a cégének, mivel remek technológiákat fejlesztett ki, és jól cseng a márkaneve. A 7600 dolgozót foglalkoztató APC tavaly 1,97 milliárd dolláros forgalmat ért el, amelynek háromnegyedét a kisebb, otthoni és kisirodai eszközök, például szünetmentes áramforrások és túlfeszültségvédők adták. Az APC tavalyi nettó nyeresége 144 millió dollárra rúgott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról