Szerző: Ady Krisztián

2006. október 27. 15:00

Kipróbáltuk: GPS-szel megbolondított E-TEN G500 okostelefon

A tajvani E-TEN M500 és M600 okostelefonjaihoz korábban már volt szerencsénk, az elmúlt időszakban pedig a G500-at, az M500 helymeghatározó modullal is felbővített változatát is alkalmunk adódott kipróbálni. Bár a tajvani gyártó okostelefonjai kétségkívül nem legkönnyebbek és legvékonyabbak, egyvalamivel mindenképpen magukra vonják a potenciális vásárló figyelmét, az árcédulájukkal.

A tajvani E-TEN M500 és M600 okostelefonjaihoz korábban már volt szerencsénk, az elmúlt időszakban pedig a G500-at, az M500 helymeghatározó modullal is felbővített változatát is alkalmunk adódott kipróbálni. Bár a tajvani gyártó okostelefonjai kétségkívül nem legkönnyebbek és legvékonyabbak, egyvalamivel mindenképpen magukra vonják a potenciális vásárló figyelmét, az árcédulájukkal.

Okos GPS-modul

A G500 egy ma már szinte teljesen átlagosnak mondható windowsos okostelelefont kombinál egy beépített, rejtett antennával rendelkező GPS-modullal. Az M500-hoz hasonlóan a vezeték nélküli kommunikációt csak a négysávos GSM telefonnal elérhető GPRS-kapcsolat -- a valamivel gyorsabb EDGE sajnos továbbra sem támogatott -- és a Bluetooth 2.0 vezérlő biztosítja, Wi-Fi nem található a készülékben. Amennyiben mégis Wi-Fi-re vágynánk, vásárolhatunk a miniSD kártya helyére illeszthető vezeték nélküli hálózati modult.

E-ten G500

A beépített helymeghatározó, azaz GPS-modult a RoyalTek biztosítja a gyártó számára. A SiRFStar III-as, nagy érzékenységű lapka külföldön némi többlet információt is nyújthat a navigációs szoftveren keresztül, hiszen a TMC (Traffic Message Channel) adatokat, a GPS-műholdakon keresztül továbbított forgalmi adatokat is képes fogadni. Megfelelő navigációs szoftver használatával -- ilyen például a közkedvelt Destinator 6 -- a szoftver figyelmeztethet forgalmi dugókra, lezárásokra, s ezeket az adatokat felhasználhatja az útvonaltervezéshez, az útvonalunk módosításához is. Hazánkban egyelőre ez a szolgáltatás sajnos nem érhető el.

Dizájnosabb külső

Az E-TEN G500 dizájn terén egy hajszálnyit "meredekebbre" sikeredett, mint a két korábban kipróbált modell. A korábban alkalmazott konzervatív vonalakkal, színekkel ellentétben a szürke-fekete harmóniát neonkéken világító folytonos csík töri meg, mely a készülék felső részén elhelyezett két funkciógombtól halad az alsó két nyomógombhoz, majd vissza. Ez a dizájn változó hatást váltott ki a környezetünkben, volt akinek tetszett, volt aki nevetett rajta.

Az érdekesebb kivitel alatt jóformán ugyanazt a Windows Mobile 5.0 operációs rendszert futtató okostelefont találhatjuk meg, mint amelyet M500 néven megismerhettünk, erre utal az azonos számozás is. Ez a készülék is 64+128 megabájtnyi memóriával, 400 MHz-es, kellemes teljesítményű Samsung processzorral, 2,8 hüvelykes, 64 ezer szín és 320 x 240 pixel megjelenítésére alkalmas érintőképernyővel, illetve 1,3 megapixeles kamerával rendelkezik. A memóriából körülbelül 130 megabájt marad szabadon.

E-ten G500 E-ten G500 E-ten G500 E-ten G500

A korábbi, normál méretű Secure Digital memóriakártya-foglalat itt már miniSD méretűre zsugorodott, ez azonban nem feltétlenül hátrány: kedvenc navigációs szoftverünk, az ezen a készüléken is kifogástalanul futó iGO is ilyen kártyán vásárolható meg, így már adaptert sem kell használnunk.

A cserélhető lítium-ion akkumulátor is ugyanaz az 1440 mAh kapacitású maradt, így a készülék továbbra is 3-4 napos készenléti időre és jópár órás beszélgetésre alkalmas egyetlen töltéssel. A GPS-modul használata azonban jelentős plusz terhelést jelent: navigáció alatt körülbelül 2-4 órás üzemidőt várhatunk el a G500-tól, attól függően, hogy mennyire spórolunk a kijelző világításával.

E-ten G500

Szoftver- és kiegészítő kánaán

A G500 tehát nem más, mint egy feltupírozott, GPS-szel ellátott M500, és az E-TEN szerencsére nem szokott még le arról a jó szokásáról, hogy halomnyi szoftvert mellékeljen a készülékhez, melyek a bekapcsolást követően azonnal feltelepülnek. A gyorstárcsázó alkalmazás itt is elérhető, mely az autóban egyszerű használatot tesz lehetővé, de könnyen kezelhetjük a vezeték nélküli kapcsolatokat is a Wireless Manager öklömnyi gombjai segítségével. A szoftverkörnyezet része az Image Wizard képkészítő, Image Maker képszerkesztő és Multimedia Manager állománymenedzser alkalmazások, illetve az MMS Composer MMS-szerkesztő szoftver is.

A hasznos alkalmazások közé tartozik továbbra is a Battery Meter, mely egy apró töltöttségjelző ikon folyamatos előtérben tartásával állandóan informál az akkumulátor állapotáról. A Scenarios a mobiltelefonok profilmenedzserét valósítja meg az E-TEN telefonjainál, melyben saját profilokat is létrehozhatunk, nem csak a gyáriakat módosíthatjuk. Az M-Desk egy saját felületet húz a Windows Mobile 5.0 asztalára, melyen belül egyszerűbben érhetjük el a fontosabb alkalmazásokat.

E-ten G500 E-ten G500 E-ten G500 E-ten G500

Kellemes ár

Az E-TEN G500-hoz a Mio tenyérgépekhez hasonlóan szinte minden kiegészítőt megkapunk a csomagban, amire szükségünk lehet. A sajnos továbbra is egyedi USB-kábel mellett -- jobb lenne a mini USB csatlakozó használata -- hálózati töltő, vezetékes, de sztereó headset is megtalálható, de az általában aranyárban értékesített autós töltő és az autós tartó is helyet kapott a készülék csomagjában.

Mindezért az átlagosnál valamivel kevesebbet, alacsonyabb árat kell fizetni, hiszen az E-TEN G500 okostelefonért bruttó 120 ezer forintot kérnek el. A PDA-piacon körülnézve gyorsan konstatálhatjuk, hogy ezt megközelítő áron általában a Wi-Fi-vel is rendelkező GPS-es tenyérgépek futnak, melyekből hiányzik a mobiltelefonálás lehetősége. Utóbbit viszont nem pótolhatjuk egy miniSD kártyával.

E-TEN G500 GPS-es okostelefon értékelés

   
Minőség 8
Képességek 8
Ár/érték 10
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

Az E-TEN G500 GPS-es okostelefont a Macropolis bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.