Szerző: Ady Krisztián

2006. október 26. 10:47

Tovább gyorsulnak a DVD-írók, jönnek a 18x-os modellek

Bár korábban egyes szakértők szinte kizártnak tartották, hogy megjelenjenek 16x-osnál gyorsabb DVD-írók, a Plextor, az NEC és a Hewlett-Packard után most az egyik legnagyobb OEM gyártó, a LiteOn is bejelentette 18x-os sebességű írásra képes készülékét. A 18x-os sebesség azt jelenti, hogy kevesebb, mint 5 perc alatt tele lehet írni adattal egy egyrétegű DVD-lemezt.

[HWSW] Bár korábban egyes szakértők szinte kizártnak tartották, hogy megjelenjenek 16x-osnál gyorsabb DVD-írók, a Plextor, az NEC és a Hewlett-Packard után most az egyik legnagyobb OEM gyártó, a LiteOn is bejelentette 18x-os sebességű írásra képes készülékét. A 18x-os sebesség azt jelenti, hogy kevesebb, mint 5 perc alatt tele lehet írni adattal egy egyrétegű DVD-lemezt.

A 18x-os írási sebesség elméletileg másodpercenként 25 megabájtnyi adat átvitelét jelenti, legalábbis a lemez külső szélén. A készülékbe helyezett lemez körülbelül 10 ezres percenkénti fordulatszámmal pörög a meghajtóban, kerületi sebessége az írás végén meghaladja az 56 méter/másodperces, azaz több mint 200 km/órás értéket (16x-os DVD-írás), és ilyen sebesség mellett kell a lézer fényimpulzusaival a kevesebb mint 5 századmikron méretű, az adatokat tároló piteket létrehozni.

Az apró jelek előállítása rendkívül nehéz az egyre növekvő sebesség mellett, hiszen a hordozórétegnek egyre kevesebb ideje van felmelegedni és lehűlni. Különösen nagy gondot okoz, hogy a felforrósodott hordozórétegbe vésett új jel részlegesen vagy akár egészében is törölheti a szomszédos jelet.

LiteOn LH-18A1H

A LiteOn 18x-os készüléke a LightScribe feliratozó technológiát is támogatja és körülbelül 52 eurós (jelenleg körülbelül 14 ezer forintos) áron már megtalálható a webes árlistákban is. A DVD-író mindkét egyszer írható formátumot 18x-os sebességgel írja (amennyiben a lemez ezt lehetővé teszi), a kétrétegű és az újraírható +RW médiákat 8x-os, a DVD-RW lemezeket 6x-os sebességgel kezeli maximálisan. Az LH-18A1P jelzésű DVD-író a DVD-RAM lemezeket is kezeli 12x-es sebességgel a CD-lemezek mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról