:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 26. 14:06

Rendszergazdák rövid pórázon: itt a BalaBit Shell Control Box

A Sun Microsystems és a BalaBit IT Security új, közös terméke a Shell Control Box, amelya átláthatóvá, visszakövethetővé és korlátozhatóvá teszi a rendszergazdai munkát. A Balabit által fejlesztett szoftver egy Sun Fire x2100 szerveren fut.

[HWSW] A Sun Microsystems és a BalaBit IT Security új, közös terméke a Shell Control Box, amelya átláthatóvá, visszakövethetővé és korlátozhatóvá teszi a rendszergazdai munkát. A Balabit által fejlesztett szoftver egy Sun Fire x2100 szerveren fut.

A vállalatoknál a rendszergazdai tevékenység nem csak bizalmi kérdéseket vet fel, a cégvezetőknek a tulajdonosok vagy az állami felügyeleti szervek felé felelőséget kell vállalniuk például az adatbázisokban tárolt pénzügyi adatokért is, nem beszélve arról, ha törvényi vagy más szabályozás (SOX, HIPPA, PSZÁF) auditot ír elő a vállalat számára. De nem csak ilyenkor lehet szükség lehet egy eszközre, amelynek segítségével a rendszergazda teljes tevékenysége egy tőle független rendszerbe naplózható, erre szolgál a Shell Control Box.

"Menedzsment-szempontból a BalaBit Shell Control Box sokkal több, mint egy szabályzó vagy auditeszköz. Az SCB segítségével egy új felelőségi szint definiálható a szervereket üzemeltető rendszergazdák fölé. Ez a vezető beosztású mérnök -- nevezzük auditornak -- képessé válik globálisan érvényes szabályok előírására és kikényszerítésére" -- mondta Györkő Zoltán, a BalaBit IT Security üzletfejlesztési igazgatója. Az SCB teljesen traszparens, nem igényli az infrastruktúra átalakítását, konfigurációja alapesetben néhány perc alatt elvégezhető, és a finomhangoláshoz sincs szükség külső tanácsadóra.

Kristóf Judit, a Sun Microsystems marketing-igazgatója úgy véli, a termékre elsősorban a kormányzati, a pénzügyi, a távközlési és a magas technológiájú ipari ágazatokban várható kereslet. "Mivel ezekben a piaci szegmensekben, a megoldásait illetően, mindkét cég meghatározó szereplő, természetesen adódott kettőnk együttműködése. A Sun OEM szerződés keretében, a jövőben a BalaBit Shell Control Box a Sun Fire X2100 x64 hardveren lesz kapható" -- nyilatkozta Kristóf Judit, aki hozzátette, a vállalata segíteni fogja a BalaBitet a szoftver külföldi piacrajuttatásában is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.