:

Szerző: Bizó Dániel

2006. október 25. 14:00

Piaci részesedést szerzett az Intel és az AMD is

[MarketWatch/HWSW] A harmadik negyedév során az Intel részesedést szerzett a szerverek és asztali számítógépek piacán, ugyanakkor további teret vesztett az AMD-vel szemben a notebookok terén -- állítja a Mercury Research piackutató vállalat.

[MarketWatch/HWSW] A harmadik negyedév során az Intel részesedést szerzett a szerverek és asztali számítógépek piacán, ugyanakkor további teret vesztett az AMD-vel szemben a notebookok terén -- állítja a Mercury Research piackutató vállalat.

A noteszek frontján tör előre az AMD

Mind az AMD és az Intel növelte ugyanakkor részesedését az x86-os processzorok globális volumenéből, ami a tajvani VIA Technologies visszaszorulását kell hogy jelentse, mely a jelentés szerint befejezte néhány termékének termelését. A második negyedévhez képest az Intel 3 százalékponttal 76 százalékra, az AMD pedig 1 százalékponttal 23 százalékra növelte részesedését a globális szállításokban, vélik a Mercurynál.

Az asztali szegmensben az Intel 6 százalékpontot tört előre egy negyedév alatt, míg a szervereknél 2 százalékpontot sikerült visszaszereznie, vélhetően főként az AMD ellenében. Tekintve, hogy új mikroarchitektúrája elsőként Xeonok formájában került piacra, egy hónappal az asztali Core 2 termékek bemutatása előtt, a sokkal nagyobb arányú térnyerés az asztali szegmensben arra utal, hogy azt elsősorban a korábbi Pentium-chipek drasztikus árcsökkentései indukálták, és kevésbé az új termékek.

A kép azonban vegyes, ugyanis a mobilszegmensben az AMD 4 százalékponttal tört előre a második negyedévhez képet. A J.P. Morgan elemzője, Chris Danely szerint ez elsősorban a HP-val ápolt jó kapcsolatnak köszönhető. Ebből következően az AMD Turion további térnyerésre számíthat annak ellenére, hogy a technikailag alulmarad az Intel mobil Core 2 chipjeivel szemben. A kisebbik processzorgyártónak ugyanis több jelentős üzletet is sikerült köttetnie nagyobb számítógép-szállítókkal, így a Dell, a Lenovo és a Founder kínálatában is felfuthatnak a következő hónapok során az AMD-alapú konfigurációk.

Meddig tart a lendület?

Kérdéses persze, hogy ezek az ügyletek meddig képesek ellensúlyozni az Intel újonnan kialakult termékkínálati fölényét, kitartanak-e az AMD következő generációs szerver- és asztali (2007 közepe), valamint mobilchipjeinek érkezéséig (2007 vége, 2008 eleje). Danely szerint az "AMD térnyerése egyre mérséklődik", ezért a vállalat papírjait eladásra minősítette.

Az Intel drasztikus árcsökkentései, valamint a teljesítményigényes szegmens számára bemutatott új Xeon és Core 2 chipek érzékenyen érintették az AMD nyereségességét, amely szekvenciálisan nagyjából 30 százalékos forgalomnövekedés mellett csökkenő működési eredményt tudott csak felmutatni. A negyedéves jelentéseket követően az AMD papírjai megzuhantak, és közel 20 százalékot vesztettek értékükből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.