:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 25. 13:23

Megérkezett az új Fedora Linux, a Core 6

A Red Hat által támogatott Fedora Project tegnap bejelentette a közösségi Linux-disztribúció legújabb, 6-os változatát. A Zod kódnévre keresztelt Fedora Core 6 a készítők szerint új felügyeleti eszközökkel teszi egyszerűbbé a rendszeradminisztrátorok dolgát, a korábbinál jobb a kezelőfelülete, és a teljesítménye is javult.

[HWSW] A Red Hat által támogatott Fedora Project tegnap bejelentette a közösségi Linux-disztribúció legújabb, 6-os változatát. A Zod kódnévre keresztelt Fedora Core 6 a készítők szerint új felügyeleti eszközökkel teszi egyszerűbbé a rendszeradminisztrátorok dolgát, a korábbinál jobb a kezelőfelülete, és a teljesítménye is javult.

A Fedora Core 6 a KDE 3.5.4 és Gnome 2.16 asztali környezeteket tartalmazza, amelyek közül a felhasználó tetszés szerint választhat. A némileg átszabott, 3D hatásokat is felvonultató felhasználói interfésznél és a jól bevált nyílt forrású alkalmazások legújabb verzióinak jelenléténél fontosabb újításnak tűnik, hogy a Core 6-ban található összes programot újrafordították dinamikus linkelés használatával, ami jelentősen lerövidítette a szoftverek indítási idejét. A teljesítményt javítja még az ext3 fájlrendszer finomhangolása.

Asztali környezetben fontos lehet még az újraírt nyomtató-konfigurációs modul, amely már az egyes felhasználók számára egyenként is lehetővé teszi a nyomtatók beállítását anélkül, hogy az adminisztrátoroknak rendszerszintű beállításokat kellene megváltoztatni.

Az új Fedora komoly újításokat hoz a rendszeradminisztráció területén. Max Spevack, a projekt vezetője elmondta, az adminisztrátorok már a telepítés idején meghatározhatnak külső package repositoryka. A Core 6-be emellett komoly fejlesztésen ment keresztül a YUM (Yellow Dog Updater, Modified) csomagkezelő segédprogram, illetve már grafikus menedzsment-eszközök állnak rendelkezésre többek között a Xen-alapú virtualizáció, valamint a fürtözött rendszerek beállításához. Spevack úgy véli, ezek segítségével még azok is képesek lesznek virtualizált környezetet vagy hibatűrő fürtözött rendszereket telepíteni, akik korábban nem mélyedtek el a témában.

A Fedora Core 6 letölthető a Fedora weboldaláról, az operációs rendszer 32 és 64 bites x86 processzoros, illetve PowerPC-alapú gépeken fut, beleértve az Apple gépeit is. A Core 6 a 2.6.18-as kernelre épül, amely automatikusan felismeri és bekonfigurálja a többprocesszoros rendszereket, beleértve a kétmagos chipekre épülő számítógépeket is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.