Szerző: Ady Krisztián

2006. október 24. 17:13

Tovább legalizálódik a Bittorrent állománycserélő technológia

[VS] Egyre tovább merészkedik a Bittorrent: a vállalat bejelentette, hogy megállapodást kötött távol-keleti hardvergyártókkal az állománycserélő szoftver és technológia digitális otthonokba szánt termékekbe építéséről. Az egyik szerződő, az ASUS már korábban bemutatta azt a merevlemezes, Wi-Fi-s routerét, mely önállóan is alkalmas a Bittorrenttel terjesztett anyagok letöltésére.

[VS] Egyre tovább merészkedik a Bittorrent: a vállalat bejelentette, hogy megállapodást kötött távol-keleti hardvergyártókkal az állománycserélő szoftver és technológia "digitális otthonokba" szánt termékekbe építéséről. Az egyik szerződő, az ASUS már korábban bemutatta azt a merevlemezes, Wi-Fi-s routerét, mely önállóan is alkalmas a Bittorrenttel terjesztett anyagok letöltésére.

Routerekbe

A Bittorrent az ASUS-szal, a Planex-szel és a QNAP-vel kötött megállapodást arról, hogy a vállalatok hamarosan megjelenő routerei és médiaszerverei beépített Bittorent klienssel rendelkeznek majd. Ezek a berendezések lehetővé teszik majd, hogy számítógép használata nélkül tölthessünk le más felhasználóktól bármilyen tartalmat, legyen az egy Linux disztribúció lemezképe, vagy akár egy ingyenesen is terjeszthető videoállomány. A Bittorrent tájékoztatása szerint körülbelül 20 vállalattal kötnek rövid időn belül megállapodást a technológia használatáról, többek között kisebb stúdiókkal is.

A Bittorrent állománycserélő technológia főleg nagyméretű fájlok, például filmek cseréjekor hatékony. Az állományokat a szoftver több kisebb részre darabolja és ha egy fájlnak egy része már megérkezett a felhasználó gépére, azt a többi Bittorrent felhasználó máris elérheti, letöltheti. Így gyakorlatilag minél többen töltenek egy állományt, az annál gyorsabban terjed. A Red Hat például Fedora Core Linux-disztribúcióját ilyen módon is terjeszti, hasonlóan más disztribúciókhoz, mint például a SuSE, a Gentoo vagy a Debian, csökkentve ezzel a saját szerverek terheltségét.

ASUS WL-700gE
Bittorrent klienssel ellátott ASUS router

Legalizálódik

A Bittorrent korábban már a stúdiókat is megkörnyékezte, így az sem kizárt, hogy hamarosan digitális jogkezelő technológival védett anyagok is letölthetőek lesznek ezekkel a készülékekkel. A nemrégiben kockázati tőkét bevont fejlesztő-vállalkozás valószínűleg a jövőben nagy üzleteket tervez nyélbe ütni filmstúdiókkal, hogy azok a Bittorrent technológiáját használják filmjeik online terjesztésére.

A megállapodások megszületése jelentős lépés a Bittorrent legalizálódása felé, a technológiára épített alkalmazásokat ugyanis a nyitott, vagy zárt torrentkereső weboldalakon keresztül még mindig főként illegális állománycserére használják. A svéd hatóságok júniusban állították le a The Pirate Bay-t, amely kétségkívül az online kalózkodás egyik legnagyobb központjává nőtte ki magát az elmúlt időszakban -- az oldal azóta újraindult. A több mint egymillió regisztrált felhasználóval rendelkező The Pirate Bay a világ legnagyobb BitTorrent tracer központjaként reklámozta magát és számtalan szerzői jogvédelem alá eső anyag -- filmek, zene, szoftver és játékok -- cseréltek könnyedén gazdát a segítségével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról