Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 24. 15:38

Új elektronikus könyvolvasót tervez az Adobe

Az Adobe a Max 2006 felhasználói konferenciát választotta a Digital Editions névre keresztelt e-könyv olvasójának bejelentésére. A mindössze 2,5 megabájtos, a Flash 9-re épülő szoftver alkalmas a PDF, valamint bármilyen XHTML-dokumentum megjelenítésére, amelyek -- köszönhetően a Flashnek -- akár animációkat, interaktív elemeket is tartalmazhatnak.

[HWSW] Az Adobe a Max 2006 felhasználói konferenciát választotta a Digital Editions névre keresztelt e-könyv olvasójának bejelentésére. A mindössze 2,5 megabájtos, a Flash 9-re épülő szoftver alkalmas a PDF, valamint bármilyen XHTML-dokumentum megjelenítésére, amelyek -- köszönhetően a Flashnek -- akár animációkat, interaktív elemeket is tartalmazhatnak.

Az Adobe szerint nem a kifejezetten elektronikus dokumentumok megjelenítésére tervezett eszközök, hanem a számítógépek, elsősorban a notebookok lesznek az e-könyvek legnépszerűbb hordozói. Bill McCoy, az Adobe ePublishing Solutions vezetője szerint a fiatal generáció egyre inkább megszokja, hogy az információk digitális formában jutnak el hozzá, ők

A Digital Editions jelenleg csak Windowson fut, de később érkezik az Apple gépeire tervezett kiadás is. Az Adobe tervei szerint a windowsos és Mac OS X-es szoftverből a jövő év elején jelenik meg a végleges változat. Linuxos verziót is tervbe vett a cég, ehhez azonban elengedhetetlen a linuxos Flash Player 9 megjelenése, amit 2007 első negyedévére ígérnek. A vállalat ígérete szerint a Digital Editions mobil eszközökre -- PDA, okostelefon -- is elkészül majd.

Az új e-könyv olvasó támogatja az Open eBook Publication Structure Specification formátumot, amely a PDF-től eltérően lehetőséget ad a szöveg újraformázására a képernyő méretétől és felbontásától függően, de akár a megjelenítésre használt betűtípust is megváltoztathatja a felhasználó. Az OeBPS fájlokat a Creative Suite jövőre érkező frissítése már támogatni fogja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról