Szerző: Ady Krisztián

2006. október 19. 11:58

A legkisebb Wi-Fi kártya

Ennél kisebb már nem igazán lehet: a Spectec bemutatta a világ első MicroSD méretű vezeték nélküli hálózati kártyáját, mely kétségtelenül a világ legkisebb hálózati csatolója. A Wi-Fi kártya ráadásul nem csak a lassabb 802.11b szabvánnyal, hanem az elméletileg 54 megabit/s-ra képes 802.11g szabvánnyal is kompatibilis.

[HWSW] Ennél kisebb már nem igazán lehet: a Spectec bemutatta a világ első MicroSD méretű vezeték nélküli hálózati kártyáját, mely kétségtelenül a világ legkisebb hálózati csatolója. A Wi-Fi kártya ráadásul nem csak a lassabb 802.11b szabvánnyal, hanem az elméletileg 54 megabit/s-ra képes 802.11g szabvánnyal is kompatibilis.

Kisméretű Wi-Fi kártyák korábban is napvilágot láttak, eddig főként Compact Flash és SD-kártya méretben készültek ilyen hálózati vezérlők, melyeket legtöbbször okostelefonokban, tenyérgépekben használtak a gyártáskor kihagyott vezeték nélküli hálózati csatoló pótlására. A Spectec korábban már bemutatott egy miniSD foglalatú Wi-Fi-csatolót is, az azonban csupán 802.11b szabványnak felelt meg.

Spectec MicroSD Wi-Fi-kártya
A valóságban ennél is kisebb...

A MicroSD formátumú, SDW-823 típusszámú Wi-Fi adapter napokon belül kapható lesz Európában is, körülbelül 90 eurós (~24 ezer forintos) várható áron. A kártya minden újabb windowsos és linuxos -- illetve Windows Mobile 2003-at futtató) okostelefonban és tenyérgépben használható, csupán 23,3 x 11 x 0,7 mm méretű és 188 mA áramot fogyaszt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról