Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 19. 12:33

A Sun megkezdte a Niagara 3 processzor tervezését

A Sun Microsystems mérnökei megkezdték a Niagara 3 kódnevű processzor fejlesztését -- erősítette meg John Fowler, a Sun szerverekért felelős részlegének vezetője, aki elhintette azt is, a lapkán az eddiginél több mag kaphat helyet. Amint az ismert, a Niagarán és a Niagara 2-n 8 mag található, amelyek előbbi esetében 4, utóbbiéban pedig 8 programszálat kezelnek egyidejűleg. A Niagara 3 már 45 nanométeres csíkszélességgel készül, megjelenési időpontjáról egyelőre nincs információ, de 2008 előtt nem érdemes számítani rá.

[HWSW] A Sun Microsystems mérnökei megkezdték a Niagara 3 kódnevű processzor fejlesztését -- erősítette meg John Fowler, a Sun szerverekért felelős részlegének vezetője, aki elhintette azt is, a lapkán az eddiginél több mag kaphat helyet. Amint az ismert, a Niagarán és a Niagara 2-n 8 mag található, amelyek előbbi esetében 4, utóbbiéban pedig 8 programszálat kezelnek egyidejűleg. A Niagara 3 már 45 nanométeres csíkszélességgel készül, megjelenési időpontjáról egyelőre nincs információ, de 2008 előtt nem érdemes számítani rá.

A Niagara sorozatnak jelenleg az első tagja kapható UltraSPARC T1 néven, az erre alapuló szervereket (Sun Fire T1000 és T2000) a Sun belépő kategóriás gépeknek szánja, amelyek révén az olcsó x86-os tömegszerverekkel kívánja felvenni a harcot az olyan területeken, mint a web-, az e-mail- vagy a file-kiszolgálás, valamint adatbázisok futtatása alacsony komplexitású lekérdezésekkel. Az UltraSPARC T1-re épülő szerverekből a második negyedévben már 125 millió dollár forgalmat ért el a Sun.

A 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott, 2007 második felére ígért Niagara 2 esetében a fejlettebb gyártástechnológiából fakadó extra szilíciumterületet és energiakeretet a mérnökök olyan képességekre költötték, amelyeket az első változatból kénytelenek voltak kihagyni. A chip minden egyes magja dedikált lebegőpontos egységet kap már, így a chip általános alkalmazhatósága, teljesítménye nagymértékben javul, ami főként néhány adatbázis-alapú üzleti alkalmazás esetében jelent segítséget. A Niagara 2 tervei már elkészültek, a chip vélhetően jövőre kerül piacra.

Fowler elmondása szerint a Sun mérnökei mind magok számát, mind az általuk kezelt programszálak számát növelni fogják a Niagara 3 esetében, mialatt a magok bonyolultságát továbbra is alacsonyan tartják annak érdekében, hogy a lapka méretei racionális keretek között maradjanak, illetve a fogyasztása és a hőtermelése se szökjön az egekbe. A memória-sávszélesség szintén növekedni fog a korábbi változatokhoz képest, bár erről Fowler részletekkel nem számolt. Az UltraSPARC T1 még 532 MHz-es DDR2 memóriavezérlőkkel rendelkezik, a Niagara 2 már FB-DIMM memóriarendszert alkalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról