Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 19. 08:59

Az árcsökkentések elvitték az AMD nyereségét

Több mint háromnegyedével nőtt az AMD nettó nyeresége, miután a cég most jelentett számait már nem húzták le az azóta leválasztott, veszteséges memóriagyártó részleg eredményei. A Spansion mutatóit figyelmen kívül hagyva azonban csökkent a cég profitja.

[HWSW] Több mint háromnegyedével nőtt az AMD nettó nyeresége, miután a cég most jelentett számait már nem húzták le az azóta leválasztott, veszteséges memóriagyártó részleg eredményei. A Spansion mutatóit figyelmen kívül hagyva azonban csökkent a cég profitja.

Hector Ruiz elnök-vezérigazgató elmondta, az AMD a harmadik negyedévben 18 százalékkal több processzort adott el mint a második negyedévben, az Opteronok és Turionok forgalma új rekordot döntött, az asztali chipek forgalma azonban változatlan maradt. Az árcsökkentések miatt az árbevétel mindössze 9 százalékkal múlta felül a második negyedéves szintet.

Az idei harmadik negyedévben az AMD 1,33 milliárd dolláros bevétel mellett 119 milliós üzemi eredményt és 134 milliós nettó profitot könyvelhetett el. Egy évvel korábban a cég -- a memóriagyártó részleg mutatóit figyelmen kívül hagyva -- 1,01 milliárd dolláros forgalom mellett 129 millió dollár üzemi nyereséget realizált, a nettó nyereség 76 millió dollár volt. Bár az eredmények felülmúlták az elemzői várakozásokat, a cég papírjainak árfolyama mégis 9 százalékkal csökkent a bejelentés után.

A vállalat pénzügyi mutatóira erősen rányomta a bélyegét az Intellel folytatott árverseny. Az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad jelentősen csökkent a harmadik negyedévben, ahogy a cég minden termékvonalán csökkentette az árakat. A tavalyi harmadik negyedévben 55,4 százalékos, az idei második negyedévben pedig 56,8 százalékos volt a bruttó nyereséghányad, ami most 51,4 százalékra zuhant vissza.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.