:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 19. 14:19

A HP visszahódította a PC-piac trónját a Delltől

Három év után visszavette a PC-piaci elsőséget a Hewlett-Packard, miután a szenvedő Dell történetének legkisebb növekedését produkált a harmadik negyedévben, miközben a HP a piaci átlagnál kétszer gyorsabban nőtt. Az IDC és a Gartner piackutatók ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a két vállalat által eladott PC-k számát tekintve minimális a különbség, a Gartner szerint a HP 110 ezerrel, az IDC szerint pedig 28 ezerrel több számítógépet értékesített mint a Dell.

[HWSW] Három év után visszavette a PC-piaci elsőséget a Hewlett-Packard, miután a szenvedő Dell történetének legkisebb növekedését produkált a harmadik negyedévben, miközben a HP a piaci átlagnál kétszer gyorsabban nőtt. Az IDC és a Gartner piackutatók ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a két vállalat által eladott PC-k számát tekintve minimális a különbség, a Gartner szerint a HP 110 ezerrel, az IDC szerint pedig 28 ezerrel több számítógépet értékesített mint a Dell.

A Gartner szerint a globális PC-piac 6,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, az IDC 7,9 százalékos bővülésről számolt be. Július elejétől szeptember végéig világszerte 59 millió millió PC talált gazdára, amelyek 16,3 százalékát a HP szállította, a Dell részesedése 16,1 százalékos volt -- állítja a Gartner. A HP éves szinten 15,4 százalékkal növelte PC-eladásait, miközben a növekedési problémákkal küzdő Dellnek be kellett érnie 3,6 százalékkal. A bronzérmet a globális piacon a Lenovo (7,8%) szerezte meg, megelőzve az Acert (6%) és a Toshibát (4,2%).

Szakértők a Dell pocsék teljesítményét azzal magyarázzák, hogy a vállalat számára legfontosabb amerikai PC-piac csökkent, a vállalati beszerzések stagnáltak. Mindkét piackutató cég egyetért abban, hogy az Egyesült Államokban a harmadik negyedévben csökkent az eladott PC-k száma, az IDC 0,7 százalékos, a Gartner 2 százalékos visszaesést mért.

A Dell az USA-ban Dell természetesen megtartotta piacvezető pozícióját 31 százalék feletti részesedéssel, a második helyen továbbra is a HP állt (22%), a bronzérmet pedig a stagnáló Gateway szerezte meg. Az Apple több mint 30 százalékos növekedéssel azonban 6,1 százalékos részesedést szerzett, amivel felért a Gateway nyakára és a negyedik negyedévben alighanem átveszi a dobogó legalsó fokát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.