Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 18. 09:44

Rekordbevétel ellenére csökkenő nyereség az EMC-nél

Közzétette negyedéves eredményeit a merevlemezes tárolóeszközök legnagyobb gyártója, az EMC. A vállalat a részvényopciókkal kapcsolatos kompenzációk miatt jelentősen csökkenő profitot volt kénytelen elkönyvelni és egyúttal közölte, hogy 2007 végéig több mint ezer alkalmazottjától válik meg. A leépítések révén a 31 ezer fős vállalat létszáma mintegy 4 százalékkal csökken.

[HWSW] Közzétette negyedéves eredményeit a merevlemezes tárolóeszközök legnagyobb gyártója, az EMC. A vállalat a részvényopciókkal kapcsolatos kompenzációk miatt jelentősen csökkenő profitot volt kénytelen elkönyvelni és egyúttal közölte, hogy 2007 végéig több mint ezer alkalmazottjától válik meg. A leépítések révén a 31 ezer fős vállalat létszáma mintegy 4 százalékkal csökken.

Az EMC harmadik negyedéves bevétele az elmúlt évben végrehajtott nagy felvásárlásoknak -- Network Intelligence, RSA -- köszönhetően a tavalyi 2,37 milliárd dollárról 2,82 milliárdra nőtt, a nettó nyereség ugyanakkor 421,7 millió dollárról 283,7 millió dollárra, részvényenként 13 centre csökkent. Elemzők 2,67 milliárdos bevételre és részvényenként 12 centes eredményre számítottak. Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója elmondta, ez volt a vállalat történetének legnagyobb negyedéves bevétele.

Az EMC hardverértékesítési bevétele 19 százalékkal 1,3 milliárd dollárra emelkedett, a szoftvereladásokból származó forgalom 25 százalékkal 1,1 milliárd dollárra nőtt. A szolgáltatások árbevétele 7 százalékkal 432 millió dollárra bővült. A tárolóeszközök forgalma 14 százalékkal emelkedett a tavalyi harmadik negyedévhez képest, a Symmetrix rendszerek eladásai 21 százalékkal, a középkategóriás Clariion termékeké pedig 18 százalékkal bővült, elsősorban a Clariion CX3 UltraScale sikerének köszönhetően.

A negyedik negyedévre 3,16 milliárd dollár körüli bevétel mellett részvényenként 9 centes eredményt vár az EMC, a profitot várhatóan részvényenként 6 centtel csökkentik majd az átszervezési kiadások. Az EMC az elmúlt három év alatt összesen 21 felvásárlást hajtott végre, ezeket fogja szorosabban integrálni, ami leépítésekkel is jár -- a hírek szerint egyedül a VMware marad érintetlen, továbbra is önálló leányvállalatként működő formában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról