Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 17. 09:45

A vállalati IT-vezetők nem aggódnak a mobiltelefonos vírusok miatt

Az RSA konferencia látogatóinak körében végzett felmérés szerint a vállalati IT-vezetők a weben terjedő vírusoktól tartanak leginkább, a válaszadók 68 százaléka vélte úgy, hogy ezek nagyobb veszélyt jelentenek, mint az e-mailben terjedő kártevők.

[HWSW] Az RSA konferencia látogatóinak körében végzett felmérés szerint a vállalati IT-vezetők a weben terjedő vírusoktól tartanak leginkább, a válaszadók 68 százaléka vélte úgy, hogy ezek nagyobb veszélyt jelentenek, mint az e-mailben terjedő kártevők.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a legtöbb cég már jól felszerelkezett a beérkező e-maileket ellenőrző megoldásokkal, az alkalmazottak webezési szokásai ennél jóval kevésbé kontrolláltak. Ezt a trendet erősíti, hogy egyre több cég szereli fel a dolgozóit noteoobokkal, akik aztán hordozható gépükkel nem csak a biztonságos vállalati hálózaton keresztül kapcsolódnak az internetre, hanem kevésbé, vagy egyáltalán nem biztonságos helyekről is, például otthonról, vagy nyilvános hotspotokról. Ilyenkor a gépet csupán a kliensoldali biztonsági szoftverek védik.

A felmérés azt találta, a vállalati informatikai részlegek leginkább időigényes feladata a tűzfalak konfigurálása, ami egy IT-szakembernek hetente átlagosan mintegy 3 óráját köti le. A válaszadók közül a legkevesebben a mobilvírusoktól, valamint az azonnali üzenetküldőkön át terjedő kártevőktől tartanak, ami arra enged következtetni, hogy nem is fordítanak kellő figyelmet a védekezésre, ez azonban a kritikus fontosságú adatokat hordozó mobil eszközök (okostelefonok, PDA-k) terjedésével gyorsan változhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról