Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 17. 15:14

Jövő héten jön az OpenDocumentet kezelő Office-kiegészítés

Jövő héten érkezik az Open XML Translator végleges változata, amely lehetővé teszi Wordben készített állományok elmentését a nyílt OpenDocument formátumban.

[HWSW] Jövő héten érkezik az Open XML Translator végleges változata, amely lehetővé teszi Wordben készített állományok elmentését a nyílt OpenDocument formátumban.

A Microsoft az Office 2007-ben eredetileg nem kívánta támogatni az ODF állományokat, az Open XML Translatort is a francia Clever Age programozói fejlesztik a SourceForge keretein belül, a Microsoft részéről mindössze egy kapcsolattartó segíti a munkájukat. A fejlesztők ígérete szerint jövőre várhatók újabb változatok, amelyek már Excel és PowerPoint állományokkal is elboldogulnak. A szoftver megkérdőjelezhetetlen hasznossága és létjogosultsága ellenére sem lesz az Office 2007 része, külön letöltendő komponensként lehet majd hozzájutni.

A redmondi cég közben gőzerővel dolgozik azon, hogy az Office 2007-ben debütáló új fájformátum, az Open XML ugyanúgy szabvánnyá emelkedjen, mint ahogy azt az ODF tette a nyáron. A Microsoft hétfőn juttatta el az Ecma International szabványosítási testülethez az Open XML végleges specifikációját, amelyet várhatóan decemberben fogadnak el, jövő tavasszal pedig akár ISO-szabvánnyá is válhat az XML-alapú fájlformátum. Az Open XML végleges változatában számos apró változtatást hajtottak végre többek között az Apple és a Novell kérésére, amelyek könnyebb használatot tesznek lehetővé a Windowstól eltérő környezetekben. Az Open XML teljes specifikációja 6 ezer oldalt tesz ki.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról