Szerző: Ady Krisztián

2006. október 13. 13:15

Új kijelzőt fejlesztett ki a Sharp az autók műszerfalához

Hamarosan mindennapossá válhatnak az autókban az elektromos műszerfalak, az eddig csupán prototípusokban, illetve néhány méregdrága autómodellben használt LCD-kijelzők. A Sharp Corporation bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan új, általánosan használható színes LCD-kijelzőt, mely 1500:1-hez kontrasztarányának köszönhetően már tökéletes fekete szín létrehozására képes, és nem zavarja a gépjármű vezetőjét az esti használat közben sem.

[HWSW] Hamarosan mindennapossá válhatnak az autókban az elektromos műszerfalak, az eddig csupán prototípusokban, illetve néhány méregdrága autómodellben használt LCD-kijelzők. A Sharp Corporation bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan új, általánosan használható színes LCD-kijelzőt, mely 1500:1-hez kontrasztarányának köszönhetően már "tökéletes" fekete szín létrehozására képes, és nem zavarja a gépjármű vezetőjét az esti használat közben sem.

A 8 hüvelykes, azaz 20 cm képátlójú LCD-kijelző felbontása 848 x 480 pixel, kontrasztaránya 1500:1-hez, fényereje pedig 400 cd/m2, utóbbi nappali világosság mellett is láthatóvá teszi a kijelzőn megjelenő képeket, piktogrammokat, információkat. Az autókba épített, LCD-kijelzőből megalkotott műszerfal szabadabb felhasználást tesz lehetővé: nem csak a tolatókamera képe jelenhet meg a sebesség- és fordulatszámmérő óra helyén, hanem akár navigációs berendezés képével, térképével is kombinálni lehet a digitális műszereket. A lehetőségek jóformán korlátlanok.

A kontrasztos, nagy fényerejű kijelzőn már bármilyen körülmények között láthatóak maradnak a digitális műszerek adatai, melyek akár testre is szabhatóan helyezkedhetnek el, vagy az éppen végzett tevényekséghez -- mondjuk tolatáshoz -- is módosíthatók, így ugyanaz az LCD-kijelző mutathatja például tolatás közben a tolatókamera képét, melyet jelenleg csak külső kijelzők használatával tudnak megoldani. A biztonságot növelheti akár infravörös fényforrás és kamera elhelyezése az autó orrában, mely éjjellátó szemet nyújthat a műszerfalon a vezető számára éjszakai vezetésnél -- egyes gyártók már ezzel is kísérleteznek.

Sharp LCD

A Sharp élen jár a különleges LCD-panelek fejlesztésében, a japán vállalat mutatta be az első 320 x 240 pixeles felbontású, mobiltelefonokba építhető kisméretű LCD-kijelzőt, vagy a két -- illetve legutóbb már három -- különböző kép egyidejű megjelenítésére alkalmas speciális LCD-paneleket.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról