Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 6. 09:07

Egyszerűbb virtualizáció Windows Server 2003 Datacenter Editionnel

A Microsoft jelentősen megváltoztatta a Windows Server termékek licencelési feltételeit. Az október 1-én érvénybe lépett új szabályok szerint a Windows Server 2003 R2 Datacenter Edition vásárlói végtelen számú virtuális szervert futtathatnak egy kiszolgálón. A szoftver ezentúl közvetlenül a Microsofttól is elérhető a mennyiségi licencprogramban.

[HWSW] A Microsoft jelentősen megváltoztatta a Windows Server termékek licencelési feltételeit. Az október 1-én érvénybe lépett új szabályok szerint a Windows Server 2003 R2 Datacenter Edition vásárlói végtelen számú virtuális szervert futtathatnak egy kiszolgálón. A szoftver ezentúl közvetlenül a Microsofttól is elérhető a mennyiségi licencprogramban.

Az új feltételek azt jelentik, hogy egy Windows Server 2003 R2 Datacenter Editionnel licencelt szerveren tetszőleges számú Windows Server Standard, Enterprise vagy Datacenter futtatható virtualizált környezetben anélkül, hogy a felhasználóknak számon kéne tartania a virtuális gépek és a rajtuk futó operációs rendszerek számát, vagy további licencdíjakat kellene fizetniük. A korábbi licencpolitika szerint a Windows Server 2003 Datacenter megvásárlása legfeljebb négy virtuális szerver futtatását tette lehetővé extra licencdíj fizetése nélkül.

A redmondiak eredetileg csak a Longhorn Server 2007-re tervezett megjelenésekor kívánták lehetővé tenni tetszőleges számú virtuális szerver futtatását. A szervergyártók üdvözölték a Microsoft lépését, szerintük ez ugyanis nagy lökést ad majd a virtualizált környezetek terjedésének, amelyek segítségével az ügyfelek konszolidálhatják szervereiket, egyszerűsítve azok menedzsmentjét, növelve az erőforrások kihasználtságát és csökkentve a költségeiket.

A Windows Server 2003 R2 Datancenter Edition 32 és 64 bites x86, valamint IA-64 (Itanium) processzoros kiszolgálókon működik és akár 64 processzort és 1 terabájt memóriát is támogat.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról