Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 5. 10:03

Saját vezeték nélküli kommunikációs technológiát mutatott be a Nokia

A Nokia bejelentette be saját fejlesztésű, rövid hatótávolságú rádiós adatátviteli technikáját, amely a Bluetooth piaci ellenfele kíván lenni. A Wibree legnagyobb előnye az iparágszerte elterjedt Bluetooth-szal szemben hogy egy nagyságrenddel kevesebb energiát fogyaszt. A Wibree hatótávolsága a Bluetooth-hoz hasonlóan mintegy 10 méter, a sávszélessége pedig másodpercenként 1 megabit.

[HWSW] A Nokia bejelentette be saját fejlesztésű, rövid hatótávolságú rádiós adatátviteli technikáját, amely a Bluetooth piaci ellenfele kíván lenni. A Wibree legnagyobb előnye az iparágszerte elterjedt Bluetooth-szal szemben hogy egy nagyságrenddel kevesebb energiát fogyaszt. A Wibree hatótávolsága a Bluetooth-hoz hasonlóan mintegy 10 méter, a sávszélessége pedig másodpercenként 1 megabit.

Villámgyors szabvány

A finn vállalat öt éve fejleszti a Wibreet, amelyet szabványosítani is szeretne, ezután pedig más vállalatok is felhasználhatják termékeikben. "A célunk hogy minden eddiginél gyorsabban létrehozzunk egy iparági szabványt, amely hamarosan megjelenhet a kereskedelmi termékekben is" -- mondta Bob Iannucci, a Nokia Research Center vezetője. A világ első számú mobiltelefon-gyártója úgy véli, jövőre már a boltokban is megjelenhetnek az első olyan készülékek, amelyek Wibree technológiát használnak az adatok küldésére és fogadására.

A Wibree a Bluetooth és a 802.11b/g/n szabványok által is használt 2,4 GHz-es tartományban működik, azonban a Nokia mérnökei szerint nem zavarja a többi rádiós kapcsolat működését. Ianucci elmondta, a Bluetooth-chipeket fel lehetne készíteni a Wibree támogatására is, ez csupán pár centtel növelné az előállítási költségüket. A jelenleg Bluetooth-t használó készülékeket így a jövőben Wibree-t is támogató vezérlővel lehetne felszerelni, míg az új fejlesztésű eszközök már kezdettől fogva a Wibree-t támogathatnák.

Zsúfolt mezőny

Piaci elemzők szerint a Bluetooth, a Wi-Fi, a WiMax, a Wireless USB és megannyi más vezeték nélküli kommunikációs szabvány mellett nehéz lehet helyet szorítani egy újabbnak, azonban a Wibree alacsony fogyasztása miatt méltán tarthat számot a gyártók érdeklődésére. A Wibree chipek kisebb méretük és fogyasztásuk miatt sokféle eszköbe bekerülhetnek, például karórákba, vezeték nélküli billentyűzetekbe és egerekbe, játékokba vagy akár egészségügyi és sportfelszerelésekbe. A szabványosításban a Nokia mellett részt vesz a Broadcom, a CSR, az Epson, a Nordic Semiconductor, a Taiyo Yuden, valamint az intelligens órákat gyártó Suunto.

Tavaly világszerte 317 millió Bluetooth-chip fogyott, idén az eladások 500-550 millió darab között alakulhatnak -- állítja a piacvezető gyártó, a CSR. A Bluetooth technológiát még az Ericsson fejlesztette ki az 1990-es években, később szabvánnyá vált, azóta számtalan vállalat használta fel termékeiben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról