Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 5. 12:13

Elmeszelheti az EU az Intelt

Belsős források szerint az Európai Unió hamarosan hivatalosan is versenykorlátozó magatartással vádolja meg az Intelt, az erről szóló dokumentumok már hetek óta előkészítés alatt állnak, eddig azonban még nem bólintott rájuk Neelie Kroes versenyügyi főbiztos. Bennfenntesek úgy tudják, az EU szerint az Intel tisztességtelen piaci versenyt folytatott akkor, amikor kedvezményeket kínált azoknak a PC-gyártóknak, amelyek nem használtak AMD processzorokat, illetve olyan árazási stratégiát követett, amely kiszorította a piacról a versenytárs termékeit.

[HWSW] Belsős források szerint az Európai Unió hamarosan hivatalosan is versenykorlátozó magatartással vádolja meg az Intelt, az erről szóló dokumentumok már hetek óta előkészítés alatt állnak, eddig azonban még nem bólintott rájuk Neelie Kroes versenyügyi főbiztos. Bennfenntesek úgy tudják, az EU szerint az Intel tisztességtelen piaci versenyt folytatott akkor, amikor kedvezményeket kínált azoknak a PC-gyártóknak, amelyek nem használtak AMD processzorokat, illetve olyan árazási stratégiát követett, amely kiszorította a piacról a versenytárs termékeit.

Neelie Kroes már az idén hivatalosan is megvádolhatja az Intelt versenyellenes magatartással. Ezt követően a vállalatnak két hónapja lesz arra, hogy írásban regáljon, illetve szóbeli meghallgatást is kérhet. Amennyiben ezután a chipgyártó magatartását versenyellenesnek találják, pénzbüntetést szabhatnak ki rá, illetve kötelezhetik üzleti tevékenységének -- például árazási stratégiájának, a partnereknek nyújtott árkedvezmény-politikájának -- megváltoztatására.

Az AMD gyakorlatilag évtizedek óta folytat kisebb-nagyobb megszakításokkal versenyjogi hadjáratot az Intel ellen, eddig azonban gyakorlatilag semmiféle komolyan vehető következmény nélkül. Az Intel a korábbi pereket súlyosabb szankciók nélkül, jellemzően minimális pénzbeli kompenzációkat követően zárni tudta. Az EU 2000 óta folytat az Intel ellen trösztellenes nyomozást, amelynek során számos alkalommal hajtottak végre rajtaütést a cég európai irodáin, dokumentumok egész tömegét kérték be vagy foglalták le részben az Inteltől, részben pedig kereskedelmi partnereitől, illetve PC-gyártóktól.

Az Intel szóvivője szűkszavúan csak annyit mondott, a vállalata tisztességesen és törvényesen versenyez a piacon és együttműködik az Európai Bizottsággal, magát a jogi ügyletet azonban nem kívánta kommentálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról