Szerző: Ady Krisztián

2006. október 3. 11:19

Néhány ATI videokártya grafikus processzorán is fut már a Folding@Home

Nem csak a számítógépek, de a processzorok korlátait is átlépte tegnap a Folding@Home projekt: a PlayStation 3 játékkonzolra elkészült kliens után bejelentették, hogy egyes ATI grafikus vezérlők is képesek futtatni a Folding@Home projekt számításigényes feladatait. A most megjelent, letölthető béta alkalmazás már kihasználja a Radeon X1900 és X1950 videokártyák grafikus processzorrának hatalmas teljesítményét, megtöbbszörözve az adott számítógép teljesítőképességét.

[HWSW] Nem csak a számítógépek, de a processzorok korlátait is átlépte tegnap a Folding@Home projekt: a PlayStation 3 játékkonzolra elkészült kliens után bejelentették, hogy egyes ATI grafikus vezérlők is képesek futtatni a Folding@Home projekt számításigényes feladatait. A most megjelent, letölthető béta alkalmazás már kihasználja a Radeon X1900 és X1950 videokártyák grafikus processzorrának hatalmas teljesítményét, megtöbbszörözve az adott számítógép teljesítőképességét.

A Folding@Home néven ismert projekt a proteinek molekuláris szintű kialakulását, felépítését szimulálja elosztott rendszerben, hogy az eredmények révén tudósok jobban megérthessék viselkedésüket, hatásukat, és egyes kórok kialakulásának mikéntjét. A tudomány szerint bizonyos betegségek, például az az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, valószínűleg proteinek hibás kialakulásának és felhalmozódásának a következményei.

Ezekre a megoldhatatlanul nagy feladatokra vetik be az elosztott projekteket, mikor a számításokat megfelelően apró csomagokra szeletelik, amelyeket aztán a résztvevő számítógépek ezrei, tízezrei tölthetnek le az internet segítségével, majd feldolgozás után visszaküldik az eredményeket. Ilyen projekt keretében folyik a proteinek vizsgálata is, amely Folding@Home néven fut, de hasonló tervezetből ma már több tucat működik, köztük a földönkívüli intelligencia meglétét kutató SETI@home, vagy a rákkal kapcsolatos kutatásokat folytató United Devices.

A grafikus processzorok az előzetes eredmények szerint legalább egy nagyságrendekkel gyorsabban képesek futtatni ezeket a számításokat, egy X1900 videokártya GPU-ja akár 20-40x gyorsabban végezhet egy-egy adott típusú számítással, mint egy 2,4 GHz-es Pentium 4 processzor. A béta alkalmazáshoz le kell tölteni az ATI Catalyst meghajtóprogram-csomagjának legújabb bétáját, vagy telepíteni kell egy régebbi, a 6.5-ös változatot, azaz az idén májusban kiadott verziót, ezek nyújtják a legjobb teljesítményt. A speciális Folding@Home kliens egyelőre csak az ATI X1900 és X1950-es grafikus processzorával szerelt videokártyákon használható, a jövőben azonban nem csak más ATI grafikus kártyák, hanem több videokártya egyidejű használatának támogatását is megkísérlik beépíteni a kliensbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról