Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 22. 11:30

Nokia: húzzuk ki a töltőt a konnektorból!

[News.com/HWSW] Takarékoskodjunk az energiával, a mobiltelefon akkumulátorának feltöltése után húzzuk ki a hálózati adaptert a konnektorból -- figyelmeztet a Nokia vezetésével létrejött munkacsoport, amely a mobiltelefonálást szeretné környezetbarátabbá tenni.

[News.com/HWSW] Takarékoskodjunk az energiával, a mobiltelefon akkumulátorának feltöltése után húzzuk ki a hálózati adaptert a konnektorból -- figyelmeztet a Nokia vezetésével létrejött munkacsoport, amely a mobiltelefonálást szeretné környezetbarátabbá tenni.

Önkéntes zöldek

Az Európai Bizottság égisze alatt létrejött szervezet tagjai hamarosan a készülékeken is fel fogják tüntetni ezt a figyelmeztetést, a Nokia például 2007 közepétől. A vállalatok emellett önként vállalták, hogy csökkentik egyes környezetszennyező anyagok használatát, újrahasznosítási programokat indítanak be és a mobiltelefonok csomagolásán feltüntetik a készülékek környezetre gyakorolat hatásait.

Az Európai Bizottság célja, hogy az iparvállalatok ne csak a gyártáskor, hanem a termékeik egész életciklusán át gondoskodjanak az energiatakarékosságról és a környezetvédelemről. A mobiltelefon-iparból a Nokia mellett több cég, például az AMD, az Intel, a Motorola, a Panasonic, a Teliasonera és a Vodafone vállalkozott önként annak felderítésére, hogyan lehetne a mobiltelefonok használatából adódó környezetterhelést csökkenteni.

Ki a konnektorból!

A Nokia tavaly nyilvánosságra hozott elemzése szerint a mobiltelefon-iparban a legnagyobb környezetterhelést a készülékek gyártása okozza, a második legnagyobbat azonban a mobiltelefonok használatából adódó energiafogyasztás. Egy 3G-s készülék két éves életciklussal számítva ugyanannyi energiát fogyaszt, mint egy családi autó egy 350 kilométeres utazással.

Világszerte mintegy 2 milliárdan használnak mobiltelefont, a finn vállalat szerint ha a tulajdonosok 10 százaléka rögtön kihúzná a töltőt a konnektorból, amikor az akkumulátor feltöltődött, összesen mintegy 60 ezer európai háztartás éves fogyasztásának megfelelő energiát lehetne megtakarítani, nem beszélve az alacsonyabb villanyszámlákról.

Élen a környezetvédelemben

A Nokia az informatikai ipar környezetvédelmi élharcosai közé tartozik, legalábbis a Greenpeace szerint. A zöld szervezet az alapján pontozott és rangsorolt 14 vállalatot, hogy milyen anyagokat használnak fel termékeiben, valamint milyen környezetvédelmi irányelvekkel és újrahasznosítási gyakorlattal rendelkeznek. Az élen a világ két legje, a mobilpiacot vezető Nokia és a PC-piacot uraló Dell végzett, megosztozva az első helyen. Mindkét vállalat hét pontot ért el a maximális tízből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról