Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 15. 09:18

Hivatalosan is bemutatkozott a Microsoft Zune lejátszó

A Microsoft csütörtökön bemutatta a novemberre ígért új zenelejátszóját, a Zune-t, amelynek specifikációi nem okoztak meglepetést, az egyik legfontosabb paramétert, a készülék árát pedig továbbra is homály fedi. A redmondi cég jól ráérzett, mikor kell hivatalosan is előrukkolnia az újdonsággal, az első számú rivális, az Apple ugyanis kedden frissítette az iPod termékcsaládot, ahol elmaradtak a várt nagy durranások, Steve Jobsék gyakorlatilag kiszúrták a rajongók szemét olyan újdonságokkal, mint a nagyobb fényerejű kijelző és a hosszabb akkumulátoros üzemidő.

[HWSW] A Microsoft csütörtökön bemutatta a novemberre ígért új zenelejátszóját, a Zune-t, amelynek specifikációi nem okoztak meglepetést, az egyik legfontosabb paramétert, a készülék árát pedig továbbra is homály fedi. A redmondi cég jól ráérzett, mikor kell hivatalosan is előrukkolnia az újdonsággal, az első számú rivális, az Apple ugyanis kedden frissítette az iPod termékcsaládot, ahol elmaradtak a várt nagy durranások, Steve Jobsék gyakorlatilag kiszúrták a rajongók szemét olyan újdonságokkal, mint a nagyobb fényerejű kijelző és a hosszabb akkumulátoros üzemidő.

Jobb mint az iPod?

A Microsoft Zune számos tekintetben túlmutat az iPodon és olyan szolgáltatásokat kínál, amelyet az Apple-rajongók már régóta várnak a kulturális ikonná vált zenelejátszótól. A specifikációk lényegében megegyeznek azzal, amelyeket a Toshiba által az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz benyújtott dokumentumok tartalmaztak. A Zune-ban egy 30 gigabájtos merevlemez gondoskodik az adatok tárolásáról, ha meguntuk az itt található zenéket, videókat, képeket, hallgathatjuk a beépített FM-rádiót is. A Zune kijelzője 3 hüvelyk átlójú, természetesen színes és akár "landscape" módban, azaz elforgatva is használható, ezért filmnézésre sokkal inkább megfelel, mint az iPod.

A sors fintora, hogy a Zune-t kifejezetten zenelejátszónak ajánlja a Microsoft, és bár a vállalat által készített termékfotók jó részén videolejátszás közben látható a készülék, egyelőre nincsenek tervek arra nézve, hogy a Zune Marketplace-en videók vagy filmek is elérhetők lennének. Scott Erickson, a Microsoft termékmenedzsere elmondta, hogy a mobil videolejátszás még nagyon fiatal, a vevők túlnyomó többsége elsősorban zenelejátszót szeretne vásárolni, ugyanakkor a lehetőség megvan a Zune-ban, hogy remek videolejátszóvá váljon. Ráadásul a felhasználók a saját videóikat, filmjeiket tetszés szerint átmásolhatják az eszközre.

További terület, amelyen a Zune előremutatóbb az iPodnál, hogy vezeték nélküli hálózati vezérlővel van felszerelve, amely segítségével a felhasználók megoszthatják egymással a készülékeiken tárolt anyagokat, például dalokat vagy videókat. A másik felhasználótól letöltött anyagokat összesen háromszor lehet meghallgatni, és ha valakinek tetszik a frissen beszerzett zene, megjelölheti, majd a Zune Marketplace-hez való következő csatlakozáskor megvásárolhatja. A vezték nélküli kapcsolatot a későbbiekben akár más célokra is fel lehet majd használni, elméletben nem lehetetlen, hogy egy Wi-Fi hotspot közelében a Zune-tulajdonosok közvetlenül tudjanak majd a Zune Marketplace-hez csatlakozni és dalokat venni.

Zune Marketplace

A Zune Marketplace lesz a Zune-nal együtt induló zenebolt, ahol az iTunes-hoz hasonlóan dalokat és albumokat is lehet majd vásárolni, de a Microsoft előfizetéses szolgáltatást is indít, amelynek keretén belül a felhasználók annyi zenét töltenek le, amennyit csak akarnak. A digitális jogkezelő technológia lehetővé teszi, hogy az előfizetés felmondása után a letöltött dalokat ne lehessen tovább hallgatni, azok értéktelen adathalmazzá váljanak. A Microsoft szerint a Zune Marketplace több lesz mint egyszerű zenebolt, a hangsúly a közösségépítésen, a kapcsolatok kialakításán lesz, bár ennek részleteiről egyelőre keveset árultak el a redmondi vállalat képviselői.

A Zune sikere szempontjából az egyik legfontosabb paramétere, az ára egyelőre nem nyilvános, a Microsoft azt az elkövetkező hetek során jelenti be. Az Apple merevlemezes iPodjai jelenleg 249 és 349 dollár közötti áron vásárolhatók meg, szakértők szerint 299 dollárért kelendő lehet a Zune, hiszen ugyanakkora kapacitású mint a 249 dolláros iPod, viszont nagyobb a kijelzője, valamint van benne FM-rádió és vezeték nélküli hálózati vezérlő is. Magát a készüléket a Toshiba gyártja a Microsoft részére, az eszköz fehér, fekete és barna színben lesz kapható. A Zune-hoz megjelenésekor kiegészítők egész hada áll majd rendelkezésre, például autós töltő, dokkolóállomás és hordozható hangszórókészlet. Ezeket a termékeket ugyanazok a cégek gyártják majd, amelyek az iPodhoz is számos kiegészítőt forgalmaznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról