Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 14. 09:40

Ma jelenik meg az Office 2007 utolsó előzetese

A Microsoft a mai napon frissíti az Office 2007 második bétáját, a változások elsősorban hibajavítások képében jelentkeznek majd, de némileg módosították a kezelőfelületet is, A vállalat tervei szerint ez lesz az új irodai szoftvercsomag utolsó nyilvános tesztváltozata. Az Office 2007-et világszerte mintegy 3,5 millió felhasználó próbálgatja, ők magyar idő szerint ma este 6-tól érhetik el a Technical Refresht az Office Preview weboldalon . Az új verzióból már nem adnak ki CD-ket, az kizárólag az interneten lesz elérhető azok számára, akiknek már megvan a Beta 2.

[HWSW] A Microsoft a mai napon frissíti az Office 2007 második bétáját, a változások elsősorban hibajavítások képében jelentkeznek majd, de némileg módosították a kezelőfelületet is, A vállalat tervei szerint ez lesz az új irodai szoftvercsomag utolsó nyilvános tesztváltozata. Az Office 2007-et világszerte mintegy 3,5 millió felhasználó próbálgatja, ők magyar idő szerint ma este 6-tól érhetik el a Technical Refresht az Office Preview weboldalon. Az új verzióból már nem adnak ki CD-ket, az kizárólag az interneten lesz elérhető azok számára, akiknek már megvan a Beta 2.

Apró változások a kezelőfelületen

A Beta 2 TR legfontosabb újdonsága a némileg megváltozott kezelőfelület. Az Office 2007 amúgy is ezen a téren hozza az egyik legnagyobb változást, az eddigi legördülő menüket és eszközsávokat felváltotta a Ribbon ("szalag"). A funkciók újfajta megjelenítésére azért volt szükség, mert az Office fejlődésével párhuzamosan egyre több képességet építettek be a szoftverbe, a menük és eszköztárak száma egyre csak nőtt, míg végül a felhasználók már nem voltak képesek átlátni azokat -- érvelt Jensen Harris, az új felhasználói felület tervezője.

Harris elmondta, a Microsofthoz beérkező visszajelzésekből kiderült, a szoftvercsomag képességeinek egy része egyszerűen rejtve maradt a felhasználók elől. Sokan kértek olyan funkciókat az új változatokba, amelyek már benne voltak az Office-ban, ezek szerint nem találták meg őket -- összegezte Harris. A Microsoft világszerte felhasználók ezreit figyelte meg, hogy használják az irodai szoftvercsomagot, az így gyűjtött tapasztalatokat is felhasználták az új interfész tervezésekor.

A Ribbon valóban újszerű, használata kényelmes, azonban a bétatesztelők visszajelzései alapján tovább finomították, az új verzió az Office 2007 Beta 2 TR-ben debütál. A Microsoft a Beta 2 kiadása óta közel ezer apró változtatást hajtott végre a Ribbonon. "A B2TR újabb előrelépést jelent a felhasználói interfész terén" -- írta blogjában Harris. "A kezelőfelület már minden funkciót tartalmaz, a B2TR-hez képest a végleges változat legfeljebb csak apró kozmetikai változtatásokat tartalmaz."


Ilyen volt (Word for Windows 95)...

... és ilyen lett! (Office 2007)

Az év végére elkészül

A Microsoft jelenleg is úgy látja, az Office 2007 végleges változata még az idén elkészül és a mennyiségi licenccel rendelkező vállalatok és szervezetek számára elérheő lesz. A termék hivatalos bejelentése 2007 január végén esedékes, valószínűleg a Windows Vistával egyszerre. Piaci elemzők azon a véleményen vannak, ha a Microsoft tartani szeretné a kitűzött határidőket, legkésőbb október végén le kell zárnia a fejlesztést és véglegesítenie kell a kódot (RTM).

Az Office 2007 Beta 2 TR a vállalat szerint "nagyszerűen együttműködik" a Windows Vista legújabb tesztváltozatával, a nemrég kiadott RC1-gyel. A szoftver Vista mellett Windows XP SP2-n és Windows Server 2003-on fut. Az Office 2007 szerverkomponensei Windows Server 2003-on és Longhorn Serveren használhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról