Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 4. 13:43

Saját zeneboltot nyit a Samsung

A Samsung Electronics még az idén elindítja saját internetes zeneboltját Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban, később pedig további európai országokban és Ázsiában is. Az online zeneboltokkal csurig levő amerikai piacon a Samsung egyelőre nem tervez megjelenni. A szolgáltatás elindításával egyszerre a koreai elektronikai cég egy sor új MP3-lejátszót is bemutat majd, amelyekkel az együttműködés garantált -- hasonlóan az Apple iPod és iTunes szimbiózisához.

[HWSW] A Samsung Electronics még az idén elindítja saját internetes zeneboltját Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban, később pedig további európai országokban és Ázsiában is. Az online zeneboltokkal "csurig levő" amerikai piacon a Samsung egyelőre nem tervez megjelenni. A szolgáltatás elindításával egyszerre a koreai elektronikai cég egy sor új MP3-lejátszót is bemutat majd, amelyekkel az együttműködés garantált -- hasonlóan az Apple iPod és iTunes szimbiózisához.

A Samsung zeneboltja a MusicNet kínálatán és Windows Media technológián alapul majd, a legnagyobb lemezcégek és független kiadók közel 2 millió dalából lehet majd válogatni. A piacvezető iTunes-hoz hasonlóan a Samsung boltjából is lehet majd dalokat vagy albumokat vásárolni, azonban a koreai cég előfizetéses konstrukciót is kínál majd, amelynek keretén belül egy meghatározott havidíjért cserébe az ügyfelek tetszőleges mennyiségű anyagot tölthetnek le. A Microsoft digitális jogkezelő technológiája lehetővé teszi, hogy amennyiben valaki felmondja az előfizetést, a letöltött dalokat többé ne tudja hallgatni.

Ehhez hasonló előfizetéses konstrukciót már több nagy zenebolt is kínál, azonban ezek mindezidáig nem értek el akkora sikert, mint a hagyományos, a zeneszámok és albumok megvásárlásán alapuló megoldások, noha elemzők biztosak benne, előbb vagy utóbb ez lesz az uralkodó értékesítési forma a digitális zenepiacon.

A zenebolttal kompatibilis első Samsung-lejátszó a flash memóriás K5, amelynek érdekessége, hogy beépített hangszórókat is tartalmaz. Az 1,7 hüvelykes színes kijelzővel és FM-rádióval ellátott készülék az iPod nano versenytársa akar lenni, erre utal hogy szintén 2 és 4 gigabájtos kapacitással kapható, az iPod nanóval azonos áron. A vállalat szerint fülhallgatót használva akár 30 órát is használhatjuk a K5-öt egy feltöltéssel, hangszórókon hallgatva azonban már 6 óra alatt lemerül az akkumulátor.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról