Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 4. 09:27

Elkészült a Windows Vista kiadásra jelölt változata

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszerének a fejlesztése, a Windows Vistából ugyanis pénteken kiadták az RC1 (Release Candidate 1) változatot, amely egyelőre csak a TechBeta-felhasználók és a Technology Adoption Programban résztvevők számára érhető el, de a Microsoft ígérete szerint ezen a héten már az MSDN- és TechNet-előfizetők is letölthetik.

[HWSW] Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszerének a fejlesztése, a Windows Vistából ugyanis pénteken kiadták az RC1 (Release Candidate 1) változatot, amely egyelőre csak a TechBeta-felhasználók és a Technology Adoption Programban résztvevők számára érhető el, de a Microsoft ígérete szerint ezen a héten már az MSDN- és TechNet-előfizetők is letölthetik.

Átszabott kezelőfelület, új meghajtók az 5600-as buildben

A redmondiak arra biztatják a Vista-felhasználókat, hogy a lehető leghamarabb telepítsék az RC1-et annak érdekében, hogy minél több visszajelzés juttassanak el a fejlesztőkhöz a termék minőségével kapcsolatban, de hogy a nagyközönség mikor juthat az RC1-hez, azt a vállalat egyelőre nem árulta el. Az utolsó, széles tömegek számára elérhető Vista-verzió a második béta volt, amit májustól kezdve lehetett letölteni. A Beta 2-t közel kétmillióan próbálták ki, a Microsoft az RC1-et állítólag már legalább 6 millió felhasználóhoz szeretné eljuttatni.

Meghajtók
Az NVIDIA és az ATI is készen állt: szeptember 2-án kiadták a Windows Vista RC1-re szabott, GeForce és Radeon videokártyákhoz készített meghajtóprogram- csomagjukat. A driverek a vállalatok weboldalairól tölthetők le.
A Vista RC1 az 5600-as build számot viseli, vagyis némileg újabb annál, amit a múlt héten "Pre-RC1" néven szűk körben elérhetővé tett a Microsoft. Jim Allchin, a Windows Vista "atyja" a tesztelőknek pénteken írt nyílt levélben jelentette be az RC1 érkezését, kitérve arra, hogy a közösség nélkül a fejlesztés közel sem lenne ilyen sebességű, bár elismerte, még mindig vannak javításra váró hibák. Allchin szerint a Vista RC1-ben némi ráncfelvarráson esett át a grafikus kezelőfelület, megjelentek új eszközmeghajtók és jelentősen nőtt az operációs rendszer sebessége is.

"Az operációs rendszer nagyszerű formába jött az RC1-gyel, de még sok tesztelnivaló van" -- írta Allchin. "Arra kérek mindenkit, ismét nyomja tövig a pedált és küldjön visszajelzéseket." A továbbiakban a visszajelzések alapján a még meglevő hibák kijavítása mellett az egyik legfontosabb feladat az alkalmazásokkal való kompatibilitás javítása és tesztelése lesz. Az RC1-gyel a független szoftverszállítók megkezdhetik saját termékeik teszelését és tanúsítását.

De mikor jelenik már meg végre?

A Microsoft már többször elhalasztotta a Vista megjelenését, a legutóbbi idén márciusban, amikor az általános megjelenést jelentő 2006 végi dátumot 2007 januárjára módosították. A cég mindazonáltal továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a vállalati felhasználók, a Software Assurance előfizetők részére már novemberben teszi az operációs rendszer végleges változatát. Ezt azt jelenti, hogy a fejlesztőknek igen feszített tempóban kell dolgozniuk, hiszen heteken belül véglegesíteniük kell a kódot.

A Directions on Microsoft elemzője, Michael Cherry szerint a redmondiaknak legkésőbb október végére végleges, "RTM" (ready to manufacture) kódot kell produkálniuk, hogy november végére a Vista a nagyvállalati felhasználóknál lehessen. Cherry továbbra is úgy véli, a Microsoft nem tudja tartani a kitűzött határidőt és csak 2007 elején készül el a végleges változat. Az előző asztali Windows, az XP esetében az RC1 megjelenése és a kereskedelmi premier között pontosan 115 nap telt el.

A múlt héten a Microsoft kanadai weboldalán véletlenül láthatóvá váltak a Windows Vista különféle változatainak árai, pár nappal később pedig az Amazon.com webáruházban jelent meg a termék, ahol már előrendelést is felvesznek a szoftverre, a megjelenési dátumnak 2007. január 30-át feltüntetve. A Microsoft egyelőre nem nyilatkozott hivatalosan a Vista premierjének kitűzött dátumáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról