Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 31. 08:55

Merőleges adatrögzítéssel dolgozó mobil merevlemezt jelentett be a Fujitsu

A noteszgépekbe szánt merevlemezek harmadik legnagyobb szállítója, a Fujitsu is bejelentette merőleges adatrögzítéssel működő meghajtóit. A vállalat első ilyen egységei októberben kerülnek piacra, 160 és 80 gigabájtos kivitelben. Az MHW2 BH sorozat tagjai 2,5 hüvelykes, percenként 5400-at forgó merevlemezek.

[HWSW] A noteszgépekbe szánt merevlemezek harmadik legnagyobb szállítója, a Fujitsu is bejelentette merőleges adatrögzítéssel működő meghajtóit. A vállalat első ilyen egységei októberben kerülnek piacra, 160 és 80 gigabájtos kivitelben. Az MHW2 BH sorozat tagjai 2,5 hüvelykes, percenként 5400-at forgó merevlemezek.

A Fujitsu az első között, még 2002-ben közölte, hogy a meghajtók kapacitásának további növelése érdekében át fog térni a merőleges adatrögzítésre, azonban az utolsók között jelentett be konkrét termékeket. A Seagate már idén januárban előrukkolt ilyen meghajtóival, a Toshiba pedig már tavaly piacra dobta egyes termékeit, idén júniusban pedig már 200 gigabájtos modellt is bemutatott. A Hitachi májusban indította útjára merőleges adatrögzítéssel dolgozó, 160 gigabájtos mobil merevlemezét, 2007-re pedig egy 230 gigabájtos változat érkezését ígérte.

A nagyobb kapacitás eléréséhez a meghajtók gyártóinak folyamatosan növelniük kell az adatsűrűséget, ez az adatbitek méretének csökkentésével és egymáshoz közelebb helyezésével érhető el. Az egyre nagyobb adatsűrűség ugyanakkor azt jelenti, hogy egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami ahhoz vezethet, hogy a merevlemez működése közben felszabaduló hő hatására az adatok mágnesesen instabillá válnak, azaz módosulnak vagy törlődnek.

A merőleges adatrögzítés egy igen egyszerű ötleten alapul: az adatbitek "merőleges elrendezése" esetén azonban azok mágneses orientációja a médiára merőleges, ennek révén pedig akár tízszeresére is növelhető az adatsűrűség. A merőleges adatrögzítéssel a gyártók szerint akár 500-1000 gigabit/négyzethüvelykes adatsűrűség is elérhető pár éven belül, mely hamarosan terabájtos kapacitású merevlemezek megjelenéséhez vezethet. Iparági szakértők szerint a technológia azonban 2011 körül eléri lehetőségeinek határát, ezután új eljárásra lesz szükség a kapacitás további növeléséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról