Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 30. 16:00

Lengyelországban épít LCD-üzemet az LG

Szlovákiai lapértesülések szerint a koreai LG Electronics Szlovákiában vagy Magyarországon építene fel egy LCD-üzemet, míg korábban Csehország és Lengyelország neve is felmerült. A vállalat azonban cáfolta a lábra kelt híresztelést, és leszögezte, jelenleg csak Lengyelországgal folynak a tárgyalások, azonban mindjárt két új üzem létesítéséről.

[HWSW] Szlovákiai lapértesülések szerint a koreai LG Electronics Szlovákiában vagy Magyarországon építene fel egy LCD-üzemet, míg korábban Csehország és Lengyelország neve is felmerült. A vállalat azonban cáfolta a lábra kelt híresztelést, és leszögezte, jelenleg csak Lengyelországgal folynak a tárgyalások, azonban mindjárt két új üzem létesítéséről.

Az LG Electronics szóvivője kizárta annak lehetőségét, hogy hazánkban, vagy más közép-kelet európai országban legyen az üzem: "Az LG-nek nincs szándékában gyárat létesíteni Lengyelországon kívül" -- közölte Annegees van Linge, az LG Electronics Europe szóvivője. A Hospodarske Noviny szlovák napilap azt írta, az LG Electronics nagyjából 48 millió eurót tervez befektetni Szlovákiában, amivel 3800 munkahelyet teremtene, a termelés pedig elérné az évi 5 millió darabot is.

Más források arról szólnak, hogy az LG Electronics összesen 100 millió eurós beruházásra készül új üzemek létesítéséhez, míg jelenlegi bázisát is tovább kívánja fejleszteni. Éppen emiatt tűnik valószínűtlennek a szlovák vagy a magyar megjelenés, ugyanis a vállalat már megvetette lábát a lengyel iparban. A mlawai LCD-televíziógyár (ahol a panelek beépítése, alkatrészek összeszerelése folyik, és valószínűleg az új üzemek is hasonló munkát végeznek majd) mellett ráadásul a panelgyártásért felelős vegyesvállalata, az LG.Philips is a lengyelországi Wroclawban hozott létre üzemet, amely nagyméretű kijelzőket termel televíziók és számítógépes monitorok számára, évi 3 millió darabos volumenben, amit az évtized végére több mint háromszorosára kívánnak növelni.

Lengyelország tehát Dél-Koreát, Kínát és Mexikót követően az LG Electronics negyedik stratégiai bázisa. Európa nagyjából két éve a világ legnagyobb LCD- és plazmatelevízió-fogyasztó régiója. Ezen hatalmas piac rugalmas ellátásához Lengyelország alacsony költségszínvonalú bázist biztosít a dél-koreaiak számára. Az LG Electronics természetesen nem öncélúan bővíti kapacitásait: a vállalat Európa legnagyobb LCD- és plazmatévé gyártójává akar válni 2007-ben, megelőzve a Samsungot, a Sonyt vagy a Philipset is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról