:

Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 22. 15:06

Ex-transmetások ismét nekimennek az Intelnek?

[The Register/HWSW] Az angol nyelvű Register informatikai lap értesülései szerint egy új processzortervező vállalat munkálkodik a Szilícium-völgyben. A cég derekát nem más alkotja, mint a Transmetából kivált csapat, megtámogatva az AMD egyik volt vezető mérnökével, és más iparági szakemberekkel.

[The Register/HWSW] Az angol nyelvű Register informatikai lap értesülései szerint egy új processzortervező vállalat munkálkodik a Szilícium-völgyben. A cég derekát nem más alkotja, mint a Transmetából kivált csapat, megtámogatva az AMD egyik volt vezető mérnökével, és más iparági szakemberekkel.

A Montalvo Systemset a Transmeta volt elnök-vezérigazgatója, Matthew Perry vezeti, akihez a Register ismeretei szerint egy sereg ex-transmetás mérnök is csatlakozott. Szintén a csapatban található állítólag Greg Favor, aki az AMD kötelékében korábban a K6 processzoron dolgozott. A vállalat ténykedését, mivel termékkel nem rendelkezik, viszont több tucat drága mérnököt foglalkoztat, eddig kockázati tőkebefektetők pénzelik, összesen több tízmillió dollár összegben.

Hogy pontosan milyen chipek megalkotásán dolgoznak a társaságnál, nem tudni. A Register szerint a Montalvo a notebookpiacra akar betörni egy nagyteljesítményű, alacsony fogyasztású architektúrával -- teljesen hasonlóan a Transmeta korábbi elképzeléseihez. A Montalvo az Egyesült Államokon kívül Indiában, Bangalore-ban is toboroz mérnököket. Felhívásában azt írja, hogy komplex, nagyteljesítményű médiaprocesszor megalkotásán munkálkodnak, amelyet hordozható felhasználásra szánnak.

A Transmeta 11 évvel ezelőtt alakult meg rendkívül alacsony fogyasztású architektúrák megalkotására. A vállalat alapítói felismerték a hordozható számítástechnika iránti igény fokozódását, még abban az időben, mikor az Intel és az AMD kizárólag a teljesítmény növelésével foglalkozott. A Transmeta ezzel szemben kifejezetten a fogyasztást szem előtt tartva fejlesztette ki megoldását, melynek technológiai koncepciója a rendkívül egyszerű mikroarchitektúra, amely kevés tranzisztort, így szilíciumterületet emészt fel. Ehhez az x86-kompatibilitást szoftveres úton, valós idejű fordítással kell biztosítani.

A Transmeta az ipar kezdeti lelkesedése ellenére végül sorozatos botlásokat követően elbukott az Intellel szemben, és kivonult a processzorpiacról, ma mérnöki szolgáltatásokból és licencelésből igyekszik megélni -- nem sok sikerrel. Elképzelhető, hogy a volt transmetások korábbi hibáikból tanulva újabb próbálkozást tesznek a notebookpiacon, de a történelem azt mutatja, hogy az Intel és az AMD közötti háború hevében vad fantáziálgatásba nem érdemes bocsátkozni egy induló törpecéggel kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.