Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 18. 09:24

AMD processzoros asztali gépeket is kínál majd a Dell

A Dell tegnap bejelentette, hogy még a jövő hónapban piacra dobja AMD processzoros asztali gépeit, nem sokkal később pedig két- és négyprocesszoros szervereit, de a korábban teljesen az Intel fennhatósága alá tartozó gyártó híre nem tudta elterelni a figyelmet a legutóbbi pénzügyi negyedév botrányosan gyenge eredményeiről. A cég egyúttal azt is közölte, hogy könyvelési visszásságok miatt vizsgálatot indított nála az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet, bár a cég vezetői szerint az ügy nem jelentős.

[HWSW] A Dell tegnap bejelentette, hogy még a jövő hónapban piacra dobja AMD processzoros asztali gépeit, nem sokkal később pedig két- és négyprocesszoros szervereit, de a korábban teljesen az Intel "fennhatósága" alá tartozó gyártó híre nem tudta elterelni a figyelmet a legutóbbi pénzügyi negyedév botrányosan gyenge eredményeiről. A cég egyúttal azt is közölte, hogy könyvelési visszásságok miatt vizsgálatot indított nála az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet, bár a cég vezetői szerint az ügy "nem jelentős".

Gyatra negyedéves teljesítmény

Az augusztus 4-én véget ért második pénzügyi negyedévben a Dell 14,1 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 5 százalékos növekedést jelent, a nettó nyereség azonban felére zuhant, 1 milliárd dollár helyett csupán 502 milliót tett ki. A részvényenkénti eredmény 22 cent volt, ami megfelelt a júliusban módosított elképzeléseknek, de 10 centtel alulmúlta a kezdeti várakozásokat.

A Dell szerint a gyatra második negyedéves eredmények oka a túl agresszív árazási stratégia és a gyenge tervezés. A vállalat közölte, hogy a jövőben csökkenteni fogja az egyszeri akciók számát és inkább egységes árazásra törekszik. A jobb nyereségtermelés érdekében a Dell át kívánja szervezni ellátásilánc-menedzsmentjét is. Ez a vállalat hagyományos erőssége a vetélytársakkal szemben, azonban úgy tűnik, az elmúlt években a konkurensek sokat lestek el a Delltől és csökkentették a lemaradásukat ezen a téren (is).

AMD: kényszerpályán a Dell

Kevin Rollins elnök-vezérigazgató szerint az AMD processzorok használatával a vállalat költséget tud megtakarítani, valamint fejlett technológiát kínálhat a vevőinek. Piaci elemzők megjegyzik, a Dell kényszerpályán mozog, versenytársai már mind kínálnak AMD processzoros asztali konfigurációkat és szervereket. A Dellnek elsősorban a HP-vel folytatott versenyben van nagy szüksége az Athlonokra és Opteronokra. A HP a PC-piacon és az x86-os szerverek szegmensében egyaránt a Dell legnagyobb ellenfele, egyúttal az AMD egyik legnagyobb partnere.

Az AMD-alapú gépek úgy hiányoznak a Dellnek mint egy falat kenyér. Az Opteronok már a szerverpiac több mint negyedét tudhatják magukénak, az amerikai kiskeresedelemben értékesített asztali és mobil PC-knek pedig majdnem a fele épül Athlon, Sempron vagy Turion processzorra. Az eddig kizárólag Intel processzoros gépeket szállító Dell egyre nagyobb piacrészből maradt ki eddig, miközben a versenytársak látványos sikereket értek el AMD-alapú gépeikkel.

AMD chipes noteszgépekről a tegnapi bejelentésen nem esett szó, de ha hihetünk a híreknek, ilyeneket is felvesz kínálatába a Dell. Tajvanról származó információk szerint a vállalat már leadta a megrendeléseket a notebook-gyártóknak, októberben pedig már a boltokban is lehetnek az AMD-alapú Dell noteszek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról