Szerző: mz

2000. június 22. 21:47

P3P protokoll az adatbiztonságért

A World Wide Web Consortium olyan régóta várt technológiát mutatott be minap, melynek révén az Internet felhasználói több eszközt kapnak személyes adataik védelmére.
A konzorcium együttműködési ülése módot adott ügyvédeknek és cégeknek, hogy javaslataikkal hozzájáruljanak a Platform for Privacy Preferences Project - P3P - fejlesztéséhez, mely valószínűleg a következő évben lesz elérhető.
A World Web Consortium - W3C- egy nemzetközi csoport, feladata olyan protokollok fejlesztése, melyek lehetővé teszik az Internet további fejlődését és biztosítják annak kompatibilis elemekből való felépítését. A fejlesztésekben részt vesznek olyan intézmények, cégek is, mint a MIT, a francia National Institute for Research, vagy a japán Keio University. A W3C magába foglalja a Center for Democracy and Technology-t, a Citigroupot, a Geotrust-öt, az IBM-et, a Microsoft-ot és a Nokia-t.
A P3P technológia révén könnyen érthetővé válnak a személyes jogok védelmével kapcsolatos fogalmak, amikor a felhasználók meglátogatnak egy-egy weblapot, és szeretnének tisztában lenni adataik felhasználásával. A felhasználók a böngészők segítségével fejezhetik ki igényeiket és elvárásaikat személyes adataik védelmével kapcsolatban - majd a túloldalon azok a számítógép számára érthető formában jelennek meg.
Egyes szervezetek hozzáteszik, hogy a P3P nem fogja növelni a személyes adatok biztonságát, illetve nem igazodik alapvető jogvédelmi elvárásokhoz. Véleményük szerint a P3P alkalmazása csak meg fogja nehezíteni a biztonságra törekvő felhasználók dolgát. Úgy gondolják, a biztonság a Microsoft és a Netscape böngészőinek korrekt felépítésével, az anti-adatvédelmi folyamatok megfordításával, illetve az adatokat pontosan, áttekinthető és korrekt módon kezelő weblapokkal növelhető.
A P3P olyan technológiai alternatívát nyújt, mellyel kiváltható az, hogy a felhasználók minden oldalon elolvassák az adatok kezelésével kapcsolatos szabályzatot. A böngésző megállapítja a weblap szabályait, és ellenőrzi, hogy az megfelel-e a felhasználó elvárásainak.
A technológia bevezetésétől azt várják, hogy - főként az USA-ban - megnövekedik a felhasználók bizalma maga a web, és nem utolsósorban az elektronikus kereskedelem iránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról