Szerző: Ady Krisztián

2006. augusztus 17. 11:19

Az utántöltött festékkazetták gyakorlatilag alkalmatlanok a fotónyomtatásra

Henry Wilhelm
Henry Wilhelm
[HWSW] Többé-kevésbé az előre várható eredménnyel zárult a független Wilhelm Imaging Research minőségbiztosító szervezet Hewlett-Packard kérésére készített felmérése: az újratöltött festékkazetták gyakorlatilag alkalmatlanok az otthoni fényképnyomatásra, mivel a festékanyaguk nem elég tartós. Az utántöltött patronokkal készített képek akár hónapok alatt tönkremehetnek, kifakulhatnak, elveszíthetik színeiket.

5 hét, 1 nap

Az újratöltött tintasugaras festékkazetták a WIR laboratóriumaiban valaha mért legalacsonyabb WIR képtartóssági minősítéssel végeztek. A Tesco újratöltött HP 57 és 58 típusú festékkazettával és a hozzá ajánlott Tesco fotópapírra nyomtatott képeket például alig 0,1 évre, azaz kevesebb, mint 6 hétre hitelesítették. Az eredeti HP tintasugaras festékkazettával HP papírra nyomott fényképek érték el a legmagasabb WIR képtartóssági minősítést, 73 évet.

A Wilhelm Imaging Research intézet vizsgálati módszerét -- megfelelő szabvány hiányában -- széles körben tényleges ipari szabványnak ismerik el. A vizsgálat során ellenőrizték, hogy a kazetták megfelelően nyomtatnak, és ahol lehetséges volt, a tintasugaras festékkazettának megfelelő márkájú papírt alkalmazták. A nyomatokat ezután gyorsított fakulási tesztnek vetették alá, amellyel megjósolható, hogy körülbelül mennyi időt követően válnak láthatóvá a fakulás jelei. A teszt folyamán az üveg alá helyezett nyomatokat szabványos feltételek között -- 24 Celsius fok hőmérsékleten, 60 százalékos páratartalom mellett -- napi 12 órában 450 lux fényerővel világították meg.

Meglepő lehet

A Tesco újratöltött festékkazettával, Tesco fotópapírra készült nyomatok nagyságrendekkel gyorsabban fakulnak, mint az eredeti HP tintasugaras festékkazettával HP papírra nyomtatott képek. Még a legjobb újratöltött kazettával, azonos márkájú fotópapírra készült képek is csupán 1,2 év minősítést kaptak, és körülbelül 60-szor gyorsabban halványultak, mint az eredeti HP festék és fotópapír.

"Az újratöltött festékkazetták és az egyéb fotópapírok minőségét a hirdetésekben rendszeresen az eredeti termékekkel megegyezőnek tüntetik fel" -- mondta Henry Wilhelm, a WIR elnöke és kutatási vezetője. Mivel a termékminőséggel kapcsolatban szinte sosem említik a képtartósságot, véleménye szerint ez rendkívül félrevezető lehet. "A kutatásnak köszönhetően a fogyasztók fontos képtartóssági adatokhoz juthatnak hozzá, amelyek a piacon eleddig elérhetetlenek voltak" -- tette hozzá.

A WIR teszteredményei:

Tintasugaras festékkazetták és fotópapírok WIR minősítés
Eredeti HP 57 és 58 kazetták
HP Premium Plus
73 év
Tesco újratöltött HP 57 és 58 kazetták
Tesco Premium Photo Heavyweight Glossy Inkjet
0,1 év
Tesco újratöltött HP 57 és 58 kazetták
HP Premium Plus
0,9 év
Jessops újratöltött HP 57 és 58 kazetták
Jessops Photo Inkjet Glossy
0,9 év
Jessops újratöltött HP 57 és 58
HP Premium Plus fotópapír
4,5 év
Embatex Emstar újratöltött HP 57 és 58 kazetták
Kodak Ultra Premium
0,6 év
Embatex Emstar újratöltött HP 57 és 58 kazetták
HP Premium Plus
4,5 év
KMP újratöltött HP 57 és 58 kazetták
KMP fotópapír
1,2 év
KMP újratöltött HP 57 és 58 kazetták
HP Premium Plus
4,4 év
WeCare újratöltött HP 57 és 58 kazetták
WeCare High-Quality Glossy
1,2 év
WeCare újratöltött HP 57 és 58 kazetták
HP Premium Plus fotópapír
2,1 év
Ink Tec újratöltő készlet HP 57 és 58 kazettákkal
Ink Tec Premium
0,4 év
Ink Tec újratöltő készlet HP 57 és 58 kazettákkal
HP Premium Plus
2,3 év

Mások is tesztelnek

A HP mellett más gyártók is készítettek teszteket: az OKI az 5000-es sorozat nyomtatóival tette próbára az utángyártott festékpatronokat. A több mint százezer nyomtatott oldal során közvetett és közvetlen hibákat regisztráltak, mint például papírelakadás, rögzítési hiba, halványuló nyomatok, pozitív, illetve negatív szellemkép, magas festékfogyasztás, sávok és csíkok -- hibák, amelyeket elsőkézből tapasztalhat a felhasználó.

A nyomtató azonban ennél súlyosabb sérüléseket is szendvedhet, előfordulhat, hogy a papír elakadása miatt a fotóhenger vagy a rögzítő egység cserére szorul vagy éppen a görgősor sérül meg. A javítás teljes költségét pedig a tulajdonosnak kell állnia, mivel az eredetitől eltérő kellékanyagok használatából eredő sérülések garanciavesztést is okoznak. Az utántöltött festékkazettákkal ilyen problémák nem nagyon adódhatnak, ott a fő gondot a festékpor rossz minősége, nem megfelelő összetétele, és az ebből adódó nyomatminőségi problémák okozzák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról