Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 16. 15:47

Gyorsult a Sun UltraSPARC IV+ szerverprocesszora

Megérkezett az 1,8 gigahertzes Sun UltraSPARC IV+ (US IV+) szerverprocesszor, valamint az új chipekkel szerelt Sun Fire szerverek is azonnal hozzáférhetővé váltak. Az új rendszerek bár jelentős késésben vannak az eredeti terméktervhez képest, és a versenytársakhoz képest nem hoznak átütő számítási teljesítményt, elég méretes előrelépésnek számítanak a Sun termékvonalán belül ahhoz, hogy sok ügyfelet rendszereik frissítésére késztessenek.

[HWSW] Megérkezett az 1,8 gigahertzes Sun UltraSPARC IV+ (US IV+) szerverprocesszor, valamint az új chipekkel szerelt Sun Fire szerverek is azonnal hozzáférhetővé váltak. Az új rendszerek bár jelentős késésben vannak az eredeti terméktervhez képest, és a versenytársakhoz képest nem hoznak átütő számítási teljesítményt, elég méretes előrelépésnek számítanak a Sun termékvonalán belül ahhoz, hogy sok ügyfelet rendszereik frissítésére késztessenek.

A korábban Panther kódnéven ismert, első US IV+ chipek tavaly szeptemberben érkeztek meg 1,5 gigahertzes maximális órajellel. A már 90 nanométeres csíkszélességgel készülő, kétmagos chipek legjelentősebb újítása a másodszintű gyorsítótár alkalmazása, ami a némileg magasabb órajellel és kétszeresére, 32 megabájtra bővített diszkrét harmadszintű gyorsítótárral kombinálva drasztikus teljesítménynövekedést eredményezhet. A Sun Microsystems akkori ígérete szerint a gyorsabb változatokkal szerelt konfigurációk hamar, már idén év elején piacra kerülnek volna, ez azonban csak mostanra sikerült.

A magasabb órajelű processzorokon kívül a Sun frissítette egész közép- és felsőkategóriás termékcsaládjának egyéb jellemzőit is. A vállalat immár 2 gigabájtos memóriamodulokkal dolgozik, megduplázva a rendszerekben elérhető kapacitást, így a Sun Fire 25k akár 1,1 terabájt memóriának is otthont adhat. Szintén jelentős előrelépés a PCI foglalatok PCI-X-re való lecserélése, ami 35-40 százalékkal több sávszélességet biztosít, valamint a percenkénti 15 ezres fordulatszámú merevlemezek használata.

A Sun szerint a tranzakciókezelés alatt akár 20 százalékos gyorsulást is felmutató új rendszerek listaára azonban jelentősen magasabb a jelenlegi 1,5 gigahertzes US IV+ chipekkel szereltekénél -- az árdifferencia jellemzően nagyobb, mint a teljesítménybeli előny, ami ugyanakkor nem meglepő.

A Sun következő nagyobb frissítése már lehetséges, hogy a Fujitsuval közösen létrehozott Advanced Product Line (APL) keretein belülre esik. Az APL nem jelent mást, mint a két vállalat SPARC-alapú szervereinek egyesítését. Fontos mozzanat, hogy a közös platform a Fujitsu által fejlesztett SPARC64 chipet fogja alkalmazni, ami megmagyarázza, miért állította le a Sun két éve a Millennium fejlesztését. Az első APL-es rendszerek eredetileg mostanában érkeztek volna, jelenleg azonban az év vége, jövő év eleje tűnik reális időszaknak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.