:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 16. 10:42

Fejlődő Windows Media támogatás Linuxon

Az év végén a RealNetworks RealPlayere és a Helix platformon alapuló nyílt forrású Banshee lejátszó is képes lesz a Windows Media állományok lejátszására. Az új Banshee elsőként a Novell SUSE Linux Enterprise Desktopban lesznek elérhető -- hangzott el tegnap a LinuxWorld Expón.

[HWSW] Az év végén a RealNetworks RealPlayere és a Helix platformon alapuló nyílt forrású Banshee lejátszó is képes lesz a Windows Media állományok lejátszására. Az új Banshee elsőként a Novell SUSE Linux Enterprise Desktopban lesznek elérhető -- hangzott el tegnap a LinuxWorld Expón.

Windows Media a Helixben

A Windows Media állományok Linuxon való lejátszásához jelenleg külön kell letölteni, telepíteni és konfigurálni a zárt forrású kodeket -- magyarázta Jeff Duchmann, a RealNetworks kliensekért és jogkezelésért felelős vezetője. A SLED felhasználóinak azonban hamarosan már erre sem lesz szüksége: az operációs rendszer decemberi frissítésekor települő új Helix már támogatni fogja a WMA és WMV fájlokat. Természetesen a nyílt forrású Helix tetszőleges más Linux-disztribúcióra is feltelepíthető, a kereskedelmi Linux-változatok közül azokban elsőként a SLED10-ben lesz elérhető.

A lépés a RealNetworks és a Microsoft között peren kívüli egyezséggel zárult jogvita eredménye, amely lehetővé tette a RealNetworks számára hogy a RealPlayer médialejátszó szoftvere kompatibilis legyen a Windows Media állományokkal. A LinuxWorld Expón Duchmann elmondta, a Helix is rendelkezni fog ugyanezekkel a képességekkel, kivéve a Microsoft digitális jogkezelő rendszerének támoatásával.

A RealNetworks bejelentette, hogy fontolóra veszi az Apple iTunes zeneboltban is használt AAC formátum támogatását is, bár ehhez újabb licencek beszerzése lesz szükséges. "Ha zeneszolgáltatást akarunk más platformokon, mint például Linuxon, támogatunk kell ezt is" -- mondta Duchmann. A RealNetworks a távolabbi jövőben online zeneboltját is elérhetővé kívánja tenni a Linux-felhasználók számára.

Idén sikerülni fog

"Először van igazi alternatívánk a Windowsra" -- mondta a bejelentés kapcsán Jeffrey Jaffe, a Novell műszaki igazgatója. A nemrég bemutatott SUSE Linux Enterprise Desktop 10 számos olyan funkciót tartalmaz, amelyket a Microsoft a Vistába ígért, például 3D-s kezelőfelületet vagy integrált keresőt. "Az elkövetkező fél év során a vállalati informatikai vezetők akár több száz felhasználó bevonásával is tesztelhetik asztali megoldásunkat".

A Novell szerint a Windows Vista késése óriási lehetőség a Linux számára, hogy megvesse a lábát a vállalati asztali gépeken, a nyílt forrású operációs rendszer legújabb inkarnációi ugyanis képességek tekintetében szorosan ott liheg a Windows nyomában, sőt, bizonyos esetekben meg is előzi azt. A cégnél úgy vélik, az új Windows bevezetésével kapcsolatos költségek ráadásul olyan magasak lesznek, hogy sok vállalat meg fogja fontolni a nyílt forrású operációs rendszerre való áttérést.

A Novell minden évben megígéri, hogy a szervereken már népszerű szabad forrású operációs rendszer "az idén" az asztali gépeken is látványosan terjedni kezd, azonban a nagy áttörés továbbra is várat magára. A Gartner elemzőcég a Linux részesedését a vállalati asztali operációs rendszerek piacán 1 százalék körülire teszik, 2008-ra azonban már 3,2 százalékos részesedést várnak a szakértők. A Gartner ugyanakkor úgy véli, a Windows elhagyásával felmerülő költségek nagyobbak annál, mint amennyit a cégek a Linux bevezetésével megtakaríthatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.