Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 11. 13:50

Csehországban vagy Lengyelországban gyártana LCD-tévéket a Toshiba

Lengyelországban vagy Csehországban lehet a Toshiba új európai LCD TV-gyára, a japán vállalat augusztusban határoz majd a végleges helyszínről. Az 50 millió eurós beruházással felépülő gyárral mintegy ezer új munkahelyet teremthet a cég.

[HWSW] Lengyelországban vagy Csehországban lehet a Toshiba új európai LCD TV-gyára, a japán vállalat augusztusban határoz majd a végleges helyszínről. Az 50 millió eurós beruházással felépülő gyárral mintegy ezer új munkahelyet teremthet a cég.

Tűzhöz közeli hírforrások szerint Lengyelország délnyugati része, Wroclaw környéke lehet az egyik befutó, a csehországi lehetséges helyszínről egyelőre találgatások sem láttak napvilágot. Nem lenne meglepő ugyanakkor, ha az üzem végül Csehországban épülne fel, ugyanis a Toshiba, a Hitachi és a Panasonic szövetségéből létrejött IPS Alliance ugyanott hamarosan egy LCD monitorokat előállító üzemet épít ugyanitt 90 millió eurós beruházással, 2 ezer embernek munkát adva. A gyár építése az idén kezdődik, 1 éven belül pedig a termelés is beindulhat.

Lengyelország az LCD tévék egyik európai nagyhatalmának számít, az országban ugyanis két gyártóüzemet is működtet az LG, amelyek termelését az idén 3 millió készülékre kívánják felfuttatni, 2010-ben pedig már 6 millió tévét szeretnének bennük előállítani. Ezek a gyárak Wroclawban vannak, ahová az LCD-paneleket gyártó vegyesvállalat, az LG.Philips is egy üzemet tervez építeni, ahol 2007-ben indulhat be a termelés. A Toshiba a tervek szerint a Sharptól vagy az LG.Philipstől vásárolná a paneleket tévéibe.

A távol-keleti LCD-gyártó vállalat lépése összhangban áll a televíziógyártók mozgásával, ahogyan egyre többen telepednek meg Közép-Kelet Európában, hogy ellássák a világ legnagyobb piacát digitális televíziókkal. A DisplaySearch adatai alapján már Európa szippantja magába a legtöbb LCD-TV-t, valamivel meghaladva a világ fogyasztásának harmadát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról