Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 9. 12:34

XML-alapú leírónyelv készül informatikai szolgáltatásokhoz

A BEA Systems, a BMC Software, a Cisco, a Dell, az EMC, a HP, az IBM, az Intel, a Microsoft és a Sun Microsystems egy olyan új specifikáció tervezetét adták ki, amely egységes módot határoz meg a számítógépes hálózatok, alkalmazások, szerverek és más informatikai erőforrások XML nyelven történő leírásához és modellezéséhez. A specifikáció-tervezetet az együttműködésben résztvevő cégek az év hátralévő részében tervezik benyújtani valamelyik iparági szabványügyi szervezethez.

HIRDETÉS

[HWSW] A BEA Systems, a BMC Software, a Cisco, a Dell, az EMC, a HP, az IBM, az Intel, a Microsoft és a Sun Microsystems egy olyan új specifikáció tervezetét adták ki, amely egységes módot határoz meg a számítógépes hálózatok, alkalmazások, szerverek és más informatikai erőforrások XML nyelven történő leírásához és modellezéséhez. A specifikáció-tervezetet az együttműködésben résztvevő cégek az év hátralévő részében tervezik benyújtani valamelyik iparági szabványügyi szervezethez.

A közös munkával létrehozott Service Modeling Language (SML) elnevezésű nyílt specifikáció az informatikai erőforrásokra és szolgáltatásokra vonatkozó információk kifejezésének közös nyelvét definiálja. A specifikáció lehetővé teszi, hogy az informatikai erőforrás-modellek hierarchiája újrafelhasználható építőelemekből álljon össze, így nem követel meg egyedi leírást minden egyes szolgáltatásról. Az ügyfelek számára mindez alacsonyabb költséget és kevésbé összetett rendszereket jelent.

Egyazon informatikai erőforrás leírására ma számos eltérő módszer létezik, ezek párhuzamos alkalmazása nemcsak alacsony hatékonysághoz, hanem két további problémához is vezet: az eltérő formátumok miatt az eszközök és a menedzselő alkalmazások "más-más nyelven beszélnek", ami kompatibilitási problémákhoz vezethet, illetve a különböző formátumok alkalmazása megkövetelheti az informatikai tervezőktől, hogy leírásokat készítsenek az erőforrásra vonatkozó információk közléséhez. Ezeket a leírásokat aztán kézzel át kell fordítani olyan formátumra, amely érthető az eszközök és a menedzselő alkalmazások számára.

Az SML támogatja a szolgáltatások közötti függőségek ábrázolását, és az XML-alapú üzenetküldő architektúrákhoz igazítható. Az SML segítségével a fejlesztők elkészíthetik saját alkalmazásaik modelljeit is, amelyeket azok életciklusának bármely szakaszában fel lehet használni. Ezek az információk a szolgáltatási szintek, a rendelkezésre állás és a kapacitás menedzselésében is hasznosak.

A közös modellező nyelv létrejötte fontos lépés a heterogén környezetekben történő informatika-menedzsment egyszerűsítése felé, hiszen különböző eszközökön és alkalmazásokon is lehetővé teszi az információ megosztását. Kritikus fontosságú, hogy az új specifikáció révén újrafelhasználható építőelemekből készíthető el az informatikai környezet teljes képe, nincs szükség egyedi szolgáltatás-leírásokra.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 01:56

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.