Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 7. 13:20

Kétes dicsőség: a Nokiák a legkapósabbak a mobiltolvajok körében

Egy több mint 100 ezer mobiltelefon-lopás adatai alapján készült brit kimutatás szerint a Nokák a legkelendőbbek a tolvajok körében. Nagy-Britanniában az utóbbi években annyira megnőtt a mobiltelefonnal kapcsolatos bűncselekmények száma, hogy a rendőrség külön ügyosztályt hozott létre a kezelésükre. A National Mobile Phone Crime Unit által kiadott statisztikákat a Loughborough Egyetem kriminológiai központjában elemezték.

[HWSW] Egy több mint 100 ezer mobiltelefon-lopás adatai alapján készült brit kimutatás szerint a Nokák a legkelendőbbek a tolvajok körében. Nagy-Britanniában az utóbbi években annyira megnőtt a mobiltelefonnal kapcsolatos bűncselekmények száma, hogy a rendőrség külön ügyosztályt hozott létre a kezelésükre. A National Mobile Phone Crime Unit által kiadott statisztikákat a Loughborough Egyetem kriminológiai központjában elemezték.

A 2005 során Londonban és környékén elkövetett mobiltelefon-lopások leggyakoribb célpontjai a Nokia készülékei voltak. Az ellopott mobilok közel fele valamilyen Nokia-modell volt, a gyártók rangsorában ezután a Samsung, a Sony Ericsson és a Motorola következtek. A tolvajok által leginkább kedvelt készülék a Nokia 6230 volt, a több mint 100 ezer lopás 15,4 százalékában ilyen mobil tűnt el. A második "legkelendőbb" modell a Samsung D500 (8,2%) volt, a harmadik pedig a Motorola RAZR V3 (5,4%).


Nem véletlenül keresett a tolvajok körében is a sokat tudó D500

Jan Mailley, a Justice of the Peace című jogi szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője szerint miközben számtalan különféle bűneset csökken évről évre, a mobiltelefon-lopások száma szinte megállíthatatlanul emelkedik. Mailley úgy véli, a most közzétett lista segíthet a bűnözők elleni harcban, hiszen fontos információt nyújt a mobil-tulajdonosoknak, akik így megtehetik a szükséges óvintézkedéseket, illetve a gyártókat is arra sarkallhatja, hogy készülékeiket "lopásbiztosabbá" tegyék.

Hazánkban is egyre "népszerűbb" bűncselekmény a mobiltelefon-lopás, amelyet gyakran fiatalkorúak sérelmére követnek el -- olvasható az ORFK weboldalán. Diószegi Gábor rendőrőrnagy, ifújságvédelmi referens szerint a legtöbb ilyen cselekmény Budapesten történik, és az elkövetők is jellemzően fiatalkorúak, vagy 18-25 év közötti személyek. Az ilyen bűncselekmények a főváros mellett minden megyeszékhelyen, nagyobb városban egyre gyakoribbak, a tolvajok a tömegközlekedési eszközöket és azok megállóit részesítik előnyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról