:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 4. 11:46

Újabb autógyártók készítik fel járműveiket az iPod fogadására

Az Apple három jelentős autógyártóval hozott tető alá megállapodást a napokban, amelynek értelmében a General Motors, a Ford és a Mazda is felkészíti járműveit az iPod fogadására. Az Apple már számos autógyártóval kötött ilyen szerződést, köztük az Audival, a BMW-vel, a Hondával, a Mercedessel, a Volvóval és a Volkswagennel.

[HWSW] Az Apple három jelentős autógyártóval hozott tető alá megállapodást a napokban, amelynek értelmében a General Motors, a Ford és a Mazda is felkészíti járműveit az iPod fogadására. Az Apple már számos autógyártóval kötött ilyen szerződést, köztük az Audival, a BMW-vel, a Hondával, a Mercedessel, a Volvóval és a Volkswagennel.

A GM amerikai piacon kapható összesen 56 különféle autójába októbertől lesz rendelhető az iPod csatlakoztatására szolgáló készlet, amely a vállalat ígérete szerint 160 dollár alatti áron kerül forgalomba, bár ez még nem tartalmazza a beépítés költségét. A General Motors az Egyesült Államokban a Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Hummer, Oldsmobile, Saab és Saturn márkákkal ven jelen.

A Ford a 2007-es modellévben összesen 27 modelljében teszi elérhetővé az iPod-csatlakozást, a vállalat egy egyszerű 3,5 milliméteres aljzatot épít ki, amelyen kereszül nem csak az iPod, hanem tetszőleges audiolejátszó összekapcsolható a fedélzeti hi-fivel. 2007 elejétől egyes Ford és Mercury modellekben azonban már olyan rendszer lesz megtalálható, amely lehetővé tesz az iPod beépítését a kesztyűtartóba, a vezető pedig a kormányon található gombokkal irányíthatja a lejátszót -- csakúgy, mint a szerkesztőségünk által is kipróbált BMW 120d-ben. A Ford-konszernhez tartozó Mazda ígérete szerint az összes jövő évi modelljét felkészíti az iPod csatlakoztatására.

Az iPodot egyre több európai autóba is be lehet építeni gyárilag, de azoknak sem kell elkeseredniük, akik az Apple-lel nem túl szoros kapcsolatot ápoló cégtől vették a kocsijukat, esetleg régebbi típussal járnak: a magyar Dension által kifejlesztett ice>Link Plus egység virtuális CD-tárrá alakítja az iPodot, beszerelése után a lejátszó a műszerfalba épített fejegység kezelőszerveiről irányítható.

Az ice>Link Plus nem csak hang-, hanem adatkapcsolat is a lejátszó és az autó hi-fi rendszere között, így közvetlenül a műszerfalról olvashatjuk le az éppen játszott zene előadójának nevét, a zeneszám címét, időtartamát. A tervezők különös hangsúlyt fektettek arra is, hogy a lehető legszélesebb körben használhatóvá tegyék rendszerüket, ezért néhány kivételtől eltekintve szinte bármilyen típusú autóba beszerelhető az ice>Link Plus.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.