Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 1. 10:23

Ősszel jöhet az Oracle saját, Red Hat-alapú Linux-disztribúciója

Az Oracle a Red Hat Linux disztribútorává válhat, legalábbis erre utal Larry Ellisonnak, a szoftvergyártó elnök-vezérigazgatójának múlt heti nyilatkozata, amelyet a Forbes üzleti lapnak adott . Ellison már korábban is felvetette annak lehetőségét, hogy a vállalata felvásárolja valamelyik nagy Linux-disztribútort.

[HWSW] Az Oracle a Red Hat Linux disztribútorává válhat, legalábbis erre utal Larry Ellisonnak, a szoftvergyártó elnök-vezérigazgatójának múlt heti nyilatkozata, amelyet a Forbes üzleti lapnak adott. Ellison már korábban is felvetette annak lehetőségét, hogy a vállalata felvásárolja valamelyik nagy Linux-disztribútort.

"Ingyen is megszerezhetjük"

"Az az érdekes a nyílt forrásban, hogy a szellemi tulajdon mindenki számára elérhető. Ez azt jelenti, hogy bármelyik cég ingyenesen használhatja például a Red Hat Linuxot, ha saját maga képes támogatni" -- mondta a Forbes-nak Larry Ellison. "Nos, ebbe a körbe mi is beletartozunk. Elvehetjük a Red Hat Linuxot, ha tudjuk támogatni. Sőt, akár másoknak is odaadhatjuk és biztosíthatjuk a támogatást. Szóval miért vásárolnánk fel a Red Hat Linuxot, ha ingyen is megszerezhetjük?"

Az Oracle világától egyáltalán nem idegen a Linux, a vállalatnál már régóta ez az első számú fejlesztési platform és a cég egyre több ügyfele használja az Oracle szoftvereit Linuxon. A vállalat az utóbbi időben ráadásul számos kisebb akvizíciót hajtott végre, amelyek között szép számmal akadtak nyílt forrású megoldásokat fejlesztő cégek is, például az adatbázisáról ismert InnoDB és a Sleepycat. Az Oracle korábban megpróbálta felvásárolni a MySQL-t is, azonban az ügylet végül zátonyra futott, a részletekről az érintettek azóta is hallgatnak.

Ősszel jön az Oracle saját Linuxa?

Egyes elemzők szerint az Oracle akár már az idén Linux-disztribútorrá válhat. Ellison már korábban kijelentette, hogy a cége teljes szoftverportfoliót kíván kínálni az ügyfeleinek, az operációs rendszertől kezdve egészen az alkalmazásokig, mint legnagyobb riválisai, az IBM és a Microsoft, ez pedig leginkább linuxos alapokon képzelhető el. A saját operációs rendszer csökkentené az Oracle versenyhátrányát az IBM-mel és a Microsofttal szemben, illetve versenyelőnyt jelentene az operációs rendszerrel és köztesszoftverekkel nem rendelkező SAP elleni küzdelemben.

A Goldman Sachs elemzője, Rick Sherlund szerint az Oracle októberben, egy elemzői konferencián nyilvánosságra fogni hozni nyílt forrású stratégiáját, amelynek része lesz a Red Hat Linux, vagy egy arra épülő saját disztribúció terjesztése. Az Oracle ezzel nem csak komplett megoldást tudna kínálni ügyfeleinek és új bevételi forrásra tehetne szert, hanem a Red Hatet is visszaszorítaná, amely a JBoss felvásárlásával a köztesszoftverek piacán készül előretörni, részben az Oracle pozícióit fenyegetve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról