:

Szerző: Ady Krisztián

2006. július 27. 14:14

Finnországban teszteli a Wi-Fi-n keresztüli mobiltelefonálást a Nokia

A Nokia megkezdte első publikus Unlicensed Mobile Access (UMA) tesztjét Finnországban, Ouluban. A két hónapig tartó tesztelés során valódi, kereskedelmi körülmények között próbálhatják ki a mobilhálózatok és a Wi-Fi-s hang-a-hálón szolgáltatás átjárhatóságát, együttműködését. A tesztben tizenöt család vesz részt, melyek tagjai a Nokia UMA-kompatibilis, azaz WLAN-vezérlővel ellátott 6136-os mobilkészülékét használják.

[HWSW] A Nokia megkezdte első publikus Unlicensed Mobile Access (UMA) tesztjét Finnországban, Ouluban. A két hónapig tartó tesztelés során valódi, kereskedelmi körülmények között próbálhatják ki a mobilhálózatok és a Wi-Fi-s "hang-a-hálón" szolgáltatás átjárhatóságát, együttműködését. A tesztben tizenöt család vesz részt, melyek tagjai a Nokia UMA-kompatibilis, azaz WLAN-vezérlővel ellátott 6136-os mobilkészülékét használják.

A Nokia 6136-os készüléke az első olyan mobiltelefonok egyike, melyet vezeték nélküli hálózati vezérlővel és UMA-képességgel ruháztak fel. A készülék képes a hívás megszakadása nélkül váltani a vezeték nélküli VoIP-hálózat és a GSM mobilhálózat között. Az UMA-kompatibilis mobilokkal egyetlen készülékben használhatjuk ki a két technológia előnyeit, ahol ez lehetséges, az olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes hívást kínáló, fix telepítésű WLAN-hálózaton folytathatjuk a telefonálást a drágább mobilhálózat helyett.

Nokia 6136
Az UMA-kompatibilis Nokia 6136

A pilot projekt a Nokia, a DNA/Finnet csoport és Oulu város együttműködése eredményeként jöhetett létre. A finn város tavalyi "Pan Oulu" projektje ingyenes WLAN-hozzáférési pontokkal, hotspotokkal látta el a várost, melyet a városlakók bármikor ingyen használhatnak. Ezek a hotspotokkal lefedett városrészek ideális terepet nyújtanak a Nokia számára az UMA technológia tesztelésére is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.