Szerző: Ady Krisztián

2006. július 26. 15:36

Domainbotrány: 74 ezer .eu webcímet függesztett fel spekuláció miatt az EURid

A .eu felső szintű domainnevek kezelését végző EURid felfüggesztett 74 ezer .eu domaint, illetve 400 amerikai regisztrátort beperel szerződésszegésért. A nonprofit szervezet szerint a .eu címek regisztrálását végzők egy szindikátust alkotva saját maguknak foglaltattak le domainneveket, későbbi értékesítés céljából. A domainnevek ilyen spekulatív felvásárlása, gyűjtése nem engedélyezett.

HIRDETÉS

[HWSW] A .eu felső szintű domainnevek kezelését végző EURid felfüggesztett 74 ezer .eu domaint, illetve 400 amerikai regisztrátort beperel szerződésszegésért. A nonprofit szervezet szerint a .eu címek regisztrálását végzők egy szindikátust alkotva saját maguknak foglaltattak le domainneveket, későbbi értékesítés céljából. A domainnevek ilyen spekulatív felvásárlása, gyűjtése nem engedélyezett.

Három fantomcég

A regisztrátorok három cég nevére (Ovidio Ltd., Fausto Ltd. és Gabino Ltd.) nem kevesebb mint 74 ezer .eu domainnevet jegyeztettek be, azonban az adatokból kiderült, hogy a három regisztrálást kérő cég és a domainregisztrátorok ugyanazok. Mivel a szerződés értelmében a regisztrátorok csak ügyfelek megbízásából nyújthatnak be regisztrálási kérelmeket -- maguknak nem vásárolhatnak, nem halmozhatják fel a még szabad címeket --, ez egyértelmű szerződészegés.

Az Európai Bizottság szabályozása szerint (733/2002 és 874/2004) az EURid kezeli a .eu felső szintű domain bejegyzéseket azok számára, akik "európai" végződéssel kívánják ellátni új, vagy már korábban beregisztrált webcímeiket. A szervezet szigorúan kíván fellépni minden visszaélés ellen, fenntartva a körülbelül 2 millió regisztrált .eu domain értékét. A szervezet folyamatosan figyeli a regisztrációkat, kiszűrve az ilyen visszaéléseket.

Újra regisztrálhatóak lesznek

Az EURid olyan domainneveket is felfüggesztett már, melyek tulajdonosai nem az Európai Unióhoz tartoztak. A felfüggesztett webcímek sorsa most a bíróságon múlik, melynek döntését követően a felszabaduló 74 ezer cím újra regisztrálható lesz. Hazánkban április 7-e óta regisztrálhat bárki, akár magánszemély is .eu felső szintű domainnevet.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 02:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.