Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 26. 11:21

A magyarok elítélik a hackereket de szemet hunynak a kalózkodás felett

A lakosság kétharmada szándékosan kárt okozó bűnözőknek tartja a hackereket, az internetes adatlopást azonban csak egy táskalopással azonos súlyú vétségnek tekinti -- derül ki a Szonda Ipsos legújabb reprezentatív felméréséből, amelyben arra keresték a választ, hogy az emberek miként vélekednek a hackerekről, illetve egyéb elterjedt visszaélésekkel összehasonlítva milyen súlyosnak ítélik az újfajta számítógépes bűncselekményeket.

HIRDETÉS

[HWSW] A lakosság kétharmada szándékosan kárt okozó bűnözőknek tartja a hackereket, az internetes adatlopást azonban csak egy táskalopással azonos súlyú vétségnek tekinti -- derül ki a Szonda Ipsos legújabb reprezentatív felméréséből, amelyben arra keresték a választ, hogy az emberek miként vélekednek a hackerekről, illetve egyéb elterjedt visszaélésekkel összehasonlítva milyen súlyosnak ítélik az újfajta számítógépes bűncselekményeket.

A számítógépes hálózatok biztonsági rendszereit kijátszó hackereket a lakosság több mint kétharmada tudatosan kárt okozó bűnözőnek tartja, ugyanakkor a válaszadók közel harminc százaléka szerint a kódfeltörőket és a számítógépes adattolvajokat nem a rossz szándék vezérli. Az eredmények szerint a legtöbbek számára az illegális szoftverhasználat kisebb vétségnek számít, mint ha valaki egy tömegközlekedési eszközön nem adja át az idősebbnek a helyét, az illegális CD- és DVD-másolást pedig a bliccelésnél is enyhébb értékelik.

Ön mennyire tartja súlyosnak az alábbi bűncselekményeket?

A megkérdezettek a kérdőíven szereplő számítógépes visszaélések mindegyikénél súlyosabbnak ítélnek egy táskalopást, amelyet a sorban a számítógépes adatlopás követ. Ennél egy fokkal kevésbé ítéljük el azokat, akik egy tömegközlekedési eszközön nem adják át az idősebbnek a helyet, de ennél is elnézőbbek vagyunk azokkal szemben, akik illegális szoftvereket használnak. Még kisebb mértékben vált ki ellenszenvet, ha valaki illegálisan számol el személyes kiadásokat vállalati költségként, ha egészségesen megy betegállományba, vagy bliccel. Az illegális CD- és DVD- másolás pedig csak ezután következik a sorban.

A Szonda-Ipsos szerint az eredmények felvetik azt a kérdést, hogy vajon a társadalom tagjai általában mennyire tájékozottak a számítógépes visszaélésekkel kapcsolatban, elképzelhető ugyanis, hogy hackerek szigorú megítélése részben a határozott hatósági fellépésekkel kapcsolatos médiavisszhangnak és az ebből következő nagyobb fokú tájékozottságnak köszönhető.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 02:23

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.