:

Szerző: Ady Krisztián

2006. július 26. 11:04

Gyorsíthatja a Vistát futtató noteszgépet a Samsung flashmemóriás merevlemeze

[Clubic.com] Bemutatta első önállóan nem igazán alkalmazható, a mobil merevlemezek mellé telepíthető SSD, azaz Solid State Disk meghajtóját a Samsung. A 4 gigabájt kapacitású, flash memóriamodulokból épített meghajtó támogatja a jövőre megjelenő Windows Vista teljesítménynövelő és energiakímélő technológiáját, a ReadyBoostot.

[Clubic.com] Bemutatta első önállóan nem igazán alkalmazható, a mobil merevlemezek mellé telepíthető SSD, azaz Solid State Disk meghajtóját a Samsung. A 4 gigabájt kapacitású, flash memóriamodulokból épített meghajtó támogatja a jövőre megjelenő Windows Vista teljesítménynövelő és energiakímélő technológiáját, a ReadyBoostot.

Gyorsabbak, biztonságosabbak

A memóriachipekből épített háttértáraknak rengeteg előnyük van, egyetlen hátrányuk egyelőre az árcédula csupán. A memóriákból épített meghajtók kisebbek, könnyebbek lehetnek, kevesebbet is fogyasztanak. Eközben gyorsabban kezelik az adatokat, valamint nem elhanyagolható módon biztonságosabban tárolják azokat, hiszen nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, amelyek korlátozzák a sebességet, valamint ütődésre, nehézségi gyorsulásra megsérülhetnek.

A Samsung 4 gigabájtos SSD-meghajtója egy kiegészítő háttértár csupán, melyet elsősorban a Vistába épített ReadyBoost képes teljesen kihasználni. A korábban Superfetch néven ismert technológia használatakor a gyakran használt fájlok, programok, állományok (például program DLL-ek) a merevlemez helyett a flash memóriában tárolódnak, így a velük végzett munka felgyorsulhat. Mivel a megoldás "write-through", az ide írt adatok a merevlemezen is tárolásra kerülnek, vagyis akkor sem történik adatvesztés, ha a kártyát vagy a pendrive-ot eltávolítjuk a számítógépből. A Vista a rendszermemóriánál lassabb, de -- véletlen elérésnél -- a merevlemeznél akár tízszer, hússzor gyorsabb flash memóriát egyfajta gyorsítótárként használja.

ReadBoost a Vistában

Energiát is spórolhat

Az adatokat titkosítva írja a flash memóriába a Vista, azaz illetéktelen kezekbe kerülése esetén sincs ok az aggodalomra. A ReadyBoost funkció elsősorban noteszgépek esetében jöhet jól, amelyek az asztali gépekénél lassabb merevlemezzel rendelkeznek. A merevlemez ritkább használata miatt annak energiatakarékos funkciói is kihasználhatók (például egy Word-dokumentum szerkesztése alatt hosszú percekre kikapcsolható az egység), jelentősen növelve a noteszgép akkumulátoros üzemidejét. Egyes, korai tesztek szerint a noteszgépek üzemideje akár negyedével is megnövekedhet ennek a megoldásnak köszönhetően.

A Samsung 4 gigabájtos SSD-meghajtója bármilyen IDE-csatolójú, 2,5 hüvelykes merevlemez fogadására alkalmas noteszgéphez csatlakoztatható, de értelemszerűen csak olyan modellekben használható, melyekbe legalább két merevlemez (egy normál, és egy azt kiegészítő SSD-meghajtó) építhető be. A kiegészítő kereskedelmi megjelenésének ideje és várható ára egyelőre nem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.