Szerző: Ady Krisztián

2006. július 24. 14:28

Hatvanmillió illegális Windows XP-t talált eddig a Microsoft

[Clubic.com, HWSW] Az operációs rendszer eredetiségét ellenőrző programja jogosultságának alátámasztásaként közzétett néhány érdekes, a begyűjtött adatokból készített statisztikát a Microsoft. A tavaly júliusban indult program keretében eddig 300 millió Windows XP eredetiségét ellenőrizte a vállalat.

HIRDETÉS

[Clubic.com, HWSW] Az operációs rendszer eredetiségét ellenőrző programja jogosultságának alátámasztásaként közzétett néhány érdekes, a begyűjtött adatokból készített statisztikát a Microsoft. A tavaly júliusban indult program keretében eddig 300 millió Windows XP eredetiségét ellenőrizte a vállalat.

Számtalan hamis

Az eddig megvizsgált 300 millió Windows XP operációs rendszer egyötöde, azaz 60 millió példány hamisnak, másoltnak, valamilyen módon illegálisnak bizonyult, és nem ment át a vizsgálaton. Ezek jelentős része, 48 millió egyértelműen hamis termékkulcsot, vállalatoknak, iskoláknak és egyéb szervezeteknek kiadott mennyiségi licencet használt a telepítés során. Ebbe a hibába nem szeretne újra beleesni a redmondi óriás, ezért a Windows Vista esetében különösen körültekintően járnak majd el a mennyiségi licenckulcsokkal. A fennmaradó 12 millió, illegálisnak minősített Windows XP tulajdonosa más módszerrel kísérelte meg átjátszani a Microsoft eredetiségellenőrzését, esetleg a feltelepült WGA program komponenseit próbálta meg módosítani.

A kalóz Windows XP-k aránya alacsonynak is tűnhet, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Microsoft a felhasználó jóváhagyását kéri az ellenőrzéshez, így sokan, akik tudvalevőleg illegális Windows XP-t futtatnak számítógépükön, valószínűleg egyszerűen nem engedélyezik az ellenőrzést a vállalat számára. A WGA-ellenőrzés azonban számos újabban megjelent ingyenes Microsoft szoftver, így például a Windows Media Player 11 feltelepítéséhez is megkerülhetetlen.

Már nem telefonál haza

A Windows jogtisztaságát ellenőrző WGA programot számos kritika érte korábban. A szoftverről júniusban derült ki, hogy a felhasználók tudta nélkül minden nap adatokat küld a Microsofthoz. Mivel a redmondi cég korábban nem hozta nyilvánosságra a programnak e funkcióját, a felhasználók felháborodottan vették tudomásul az esetet, noha a Microsoft hangsúlyozta, hogy ilyenkor az IP-címen kívül semmilyen személyes adat nem kerül továbbításra, a bejelentkezés csupán "karbantartási céllal" történik. A később kiadott, frissített változatból eltávolították ezt a funkciót.

A redmondi vállalat már kapott hideget-meleget a WGA kapcsán, főleg azért, mert a szoftver előzetes változatát a kritikus biztonsági frissítésekkel együtt, az automatikus frissítés funkcióval a legtöbb gépre telepítették. A vállalat ezen továbbra sem fog változtatni, a redmondiak szerint ugyanis így érhetik el a lehető legtöbb Windows-felhasználót. "A Microsoft szerint joga van megtudni, hogy a licencdíjért igénybe vehető szolgáltatásáért valóban fizettek-e" -- mondta a cég képviselője.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 19:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.