Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 24. 10:59

Opteron-alapú szerverekkel erősít az IBM?

Az IBM jelenleg csak fürtözéses feladatokra kínál Opteron-alapú szervereket, azonban a hírek szerint ez hamarosan változni fog, augusztus 1-én ugyanis a vállalatok új alapokra helyezik kapcsolatukat: Hector Ruiz AMD-vezér és Susan Whitney, az IBM x86-os szerverekért felelős vezetője ekkor fogják bejelenteni az üzleti alkalmazások futtatására tervezett Opteron-alapú rendszereket.

[HWSW] Az IBM jelenleg csak fürtözéses feladatokra kínál Opteron-alapú szervereket, azonban a hírek szerint ez hamarosan változni fog, augusztus 1-én ugyanis a vállalatok új alapokra helyezik kapcsolatukat: Hector Ruiz AMD-vezér és Susan Whitney, az IBM x86-os szerverekért felelős vezetője ekkor fogják bejelenteni az üzleti alkalmazások futtatására tervezett Opteron-alapú rendszereket.

Noha az AMD és az IBM szoros partneri viszony ápolnak a félvezetőgyártási technológiák fejlesztése terén, és az IBM volt az első nagy szervergyártó, amely felkarolta az Opteront, a HP és a Sun számítanak az AMD szerverprocesszor legnagyobb támogatóinak. Bill Zeitler, az IBM szerver-üzletágának vezetője egy áprilisban adott interjúban kénytelen volt elismerni, hogy a Sun elsősorban az Opteron-alapú rendszereinek köszönhetően tudott ügyleteket elnyerni az IBM-től.

Míg a HP és a Sun számára az Opteron jelenleg stratégiai fontosságú termékek alapját képezi, addig az IBM-nél még mindig az Intel Xeonra épülő szerverek állnak az élvonalban, ami meglepő annak a fényében, hogy már az Intel első számú szövetségese, a Dell is beadta a derekát az AMD-nek és bejelentette, hogy az év második felében Opteron-alapú szervereket dob piacra. A Dell kínálatában egy-, két- és négyprocesszoros konfigurációk lesznek megtalálhatók.

Bill Zeitler egy korábbi interjúban arra utalt, éppen a négyprocesszoros szerverek szegmense lehet az, ahol az Opteronok nagy segítségére lehetnének az IBM-nek. Ez az a termékkategória, ahol az az AMD chipjei valószínűleg még jó ideig fölényben lesznek az Intel Xeonokkal szemben, a négy- és többprocesszoros kiszolgálók számára tervezett Tulsa kódnevű, még meg sem jelent Xeon ugyanis még mindig a kifutóban levő NetBurst mikroarchitektúrán alapul, bár annak gyengesédeit és a platform viszonylag rossz skálázódását mindent bevetve próbálja ellensúlyozni az Intel: a közel 1 milliárd tranzisztorból felépülő 16 megabájt harmadszintű osztott gyorsítótár, a 3,4 GHz-es órajel és 800 MHz-es busz ára azonban 150 wattos fogyasztás lesz.

Az AMD a hírek szerint augusztus közepétől szállítja új Opteronjait, amelyek már hardveres virtualizációs technológiát is tartalmaznak és a legújabb trendeknek megfelelően támogatják a DDR2 memóriákat. Az új Opteronok azonos energiakeretből még magasabb órajelet érnek el: a gyártástechnológia folyamatos finomításával a 90 nanométeres csíkszélességű lapkák immár 2,8 gigahertzen is járhatnak majd, ezzel energiahatékonyságban biztosan felülmúlják majd az Tulsa magos Xeonokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról